Naixement
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

La tornada a casa amb un nounat

4 min.

L”arribada a casa amb el bebè nounat sol ser un moment molt esperat, encara que també produeix cert respecte ja que es passa de la seguretat que ens proporciona l’hospital i el seu personal mèdic on s’han compartit les atencions i la cura del bebè amb professionals sanitaris a estar en un entorn diferent, la llar. És normal si aquest canvi us fa sentir inseguretat durant els primers dies.

És habitual tenir por al desconegut i dubtar de si sereu capaces de manejar la cura del bebè. És recompti pensar que no tindreu forces per a cuidar-li en aquests primers dies en què es barreja el cansament i la felicitat. A més, són dies en què també és comú alertar-se davant qualsevol cosa. Aquestes són diverses claus per a la tornada a casa amb el bebè.

Característiques físiques del bebè nounat: noves troballes

La pell del nounat

La meitat dels bebès neixen amb alguna taca en el cos. Les més comunes són els angiomes plans. Són taques planes de color vermell o salmó, formades per capil·lars sanguinis dilatats i visibles a través de la pell, que s’intensifiquen amb el plor i la calor. Desapareixen gairebé sempre abans de l’any i mig de vida.

En molts bebès podreu observar, en la part baixa de l’esquena, en les natges o en les cuixes, una o diverses taques blavoses o grises, de diferents formes i grandàries. També, al segon o tercer dia de vida, a gairebé la meitat dels nounats els comencen a brollar petites taques vermelles en la pell, a vegades amb una zona central elevada com una butllofa blanca o groga, semblants a les picades. Es tracta de l’anomenat eritema tòxic o exantema toxoalérgico i no requereix de tractament.

Les hormones que s’alliberen durant l’embaràs afecten els bebès. Per això, alguns desenvolupen granits en les galtes i el front, similars a l’acne. Desapareixen en el transcurs dels primers mesos i es recomana no tocar-los, per a evitar que s’infectin.

La capa externa de la pell, que ha protegit el bebè de la humitat del líquid amniòtic, es desprèn a partir del segon dia, en un procés conegut com a descamació fisiològica. És particularment cridanera en cames i peus, encara que la podreu observar en qualsevol part del cos. En els nascuts després de les 40 setmanes d’embaràs i en els de baix pes, pot ser un procés molt cridaner, però continua sent una cosa normal que desapareix abans de les dues setmanes de vida.

Durant els primers mesos, és normal que en la pell apareguin zones reixades que corresponen a una distribució irregular de la sang en aquestes àrees. L’observareu en parts del cos exposades al fred, però la seva presència no significa que el bebè hagi d’estar més abrigat.

El cap del nounat

Generalment, a causa d’un part complicat o per l’aplicació de fòrceps, pot produir-se una hemorràgia en la superfície d’un os del crani, habitualment el parietal, anomenada cefalohematoma. Es manifesta per un embalum que va formant-se al cap del bebè hores després del seu naixement. En general, no requereix cap tractament i la sang triga de dues setmanes a tres mesos a reabsorbir-se, però heu de procurar que sigui valorat i controlat pel pediatre. En els parts instrumentals, també s’utilitzen altres utensilis com a espàtules o ventoses. Després d’un part amb ventosa, és possible que el cap del bebè quedi alguna cosa apepinada, alguna cosa que sol ser motiu d’alarma, però que se soluciona amb el pas dels dies.

Les fontanelas, anterior i posterior, són dues zones on el crani té una falta de continuïtat. Són necessàries perquè els ossos del crani permetin el creixement cerebral. Estaran obertes fins als 12-18 mesos.

El rostre del bebè: ulls, nas i boca

El conducte per on les llàgrimes desguassen pot trobar-se obstruït en alguns bebès, causant un excessiu llagrimeig al qual aviat s’afegeixen lleganyes i infeccions repetides. Per a solucionar-ho, acudiu al pediatre. Sol bastar que useu col·liris antibiòtics i massatges per a recanalitzar el conducte. Si al bebè a més el molesta molt la llum, ha de ser valorat urgentment per l’especialista.

Rostro recien nacido

En la geniva i en el paladar del nounat podreu observar petits quistos blanquinosos de queratina, que desapareixen als quinze dies després de néixer.

Després d’una presa, poden quedar restes de llet a l’interior de la boca del bebè. Però si té unes taques blanques que no es poden desprendre fàcilment passant el tou del dit, pot tenir una infecció de la mucosa bucal causada per un fong anomenat Càndida albicans, coneguda en molts llocs com a muguet. Pot dificultar la seva alimentació, per la qual cosa heu de tractar-ho. Acudiu al pediatre que habitualment li receptarà un gel antifúngic.

El tronc

És possible que un bebè tingui un mugró extra o supernumerari, que en la majoria dels casos no passa de ser una petita taca de color fosc.

Una altra de les característiques que podeu observar, és una fractura de clavícula, gens estranya en parts difícils, que pot passar desapercebuda a l’hospital. Consulteu amb el pediatre però que sapigueu que normalment no precisa immobilització ni cap cura especial.

Les extremitats

En estar contínuament amb les extremitats flexionades, no se sol apreciar però tots els nounats tenen les cames arquejades. És una cosa que es va corregint amb el pas del temps. Quan es tracta d’un defecte hereditari, serà necessària l’ajuda de l’ortopeda per a impedir que frec amb el calçat.

Als peus, hi ha defectes que requereixen tractament, a vegades fins i tot quirúrgic. Però quan és possible rectificar la desviació del peu sense necessitat de forçar-lo, es corregirà espontàniament, encara que a vegades l’especialista recomanarà exercicis per a corregir-lo.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!