Salut
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les vacunes del bebè: tot el que necessiteu saber

3 min.

Què són les vacunes i com actuen

Les vacunes són gèrmens (o toxines produïdes per ells) que han estat manipulados perquè no puguin ocasionar malaltia, però alhora mantinguin la seva capacitat de ser reconeguts pel sistema defensiu. Amb la seva administració, l’organisme produeix anticòss que protegeixen el bebè de la mateixa manera com si hagués sofert la malaltia, encara que depenent de la vacuna i de l’edat al fet que l’es aplica, poden ser necessàries diverses dosis per a aconseguir-ho.

Quines vacunes cal posar al bebè?

L”única malaltia vírica contra la qual hi ha vacuna que ha estat totalment erradicada i contra la qual s’ha deixat de vacunar és la verola. És cert que infeccions com la poliomielitis o la diftèria són poc freqüents des de fa molts anys, i que també estan desapareixent el xarampió, la rubèola, les galteres i l’hepatitis B; però això és així perquè es continua vacunant contra elles. No obstant això, és important que sapigueu que són possibles els brots d’aquestes malalties, ja que en països en vies de desenvolupament encara són presents i estem en un món hiperconectado i on els desplaçaments són la norma.

A quina edat es posen les vacunes

El calendari de vacunació per a bebès i nens varia cada any i entre comunitats autònomes. Però, en general, la primera vacuna es posa als 2 mesos i segueixen unes altres als 4, 12 i 15 mesos. Llavors comencen a espaiar-se, es posen també als 3 o 4 anys, als 6, als 12 i als 14 anys.

On es posen les vacunes als bebès

Des del naixement fins al primer any de vida, les vacunes intramusculars (la majoria) s’apliquen en la cuixa del bebè. Això és així perquè és una zona amb molta massa muscular, en la qual no hi ha vasos sanguinis gruixuts o nervis que es puguin punxar per equivocació. A més, si sofrissin alguna reacció momentània amb dolor, no causaria massa inconvenients en la mobilitat del bebè, ja que encara no camina. A partir de l’any es posen al braç, concretament en el deltoide, perquè ja ha adquirit la massa muscular necessària per a una tècnica apropiada.

Per què és important la vacunació

Encara que la freqüència amb què poden causar problemes és molt diferent, no hi ha infecció exempta de riscos. El xarampió, típica malaltia infantil que no sembla especialment perillosa no és superat per tots, i 800.000 nens que no gaudeixen de la protecció de la vacuna moren cada any per la seva causa. La rubèola és efectivament molt benigna en el nen, però erradicar-la suposa que no la pateixin les embarassades i que molts bebès no es malmetin o neixin amb seqüeles irreparables. Només es decideix incorporar una nova vacuna al calendari de vacunació del bebè quan es tenen proves que reporta beneficis sanitaris. Els beneficis estan per sobre dels riscos i, per tant, les vacunes són segures. 

Vacuna bebe

Algunes vacunes són perilloses?

La freqüència amb què les vacunes poden causar reaccions d’importància és extraordinàriament baixa. Pocs medicaments s’han utilitzat tan massivament com per a afirmar amb seguretat que els seus beneficis superen àmpliament als seus riscos.

Les vacunes són molt segures, ja que, s’administren en individus sans. A més, els estudis perquè s’aprovi una vacuna són molt rigorosos.

És perjudicial per al bebè posar-li tantes vacunes?

El nombre de components d’aquestes vacunes davant el qual el seu sistema defensiu reacciona és molt inferior als que li arriben per via natural, i no li suposen cap sobrecàrrega especial. El sistema immune del bebè està preparat per a rebre les vacunes habituals i, en realitat, podria rebre moltíssimes més sense que tingués conseqüència en el seu desenvolupament i immunitat.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!