Salut
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Problemes en els genitals del bebè

3 min.

Els genitals dels bebès encara no estan desenvolupats del tot i és normal si a vegades presenten una coloració diferent a la dels adults o si estan una mica inflamats. No obstant això, és important que parem esment als possibles canvis que es puguin donar ja que hi ha algunes característiques que no són comunes i que caldrà tractar.

Sinequia vulvar o de llavis menors

Consisteix en l’adherència dels llavis menors entre si, de manera que no permet veure l’entrada de la vagina, i a vegades tampoc el meato uretral (per on sali l’orina).

La sinequia pot ser total o parcial, habitualment no produeix cap símptoma, però és una cosa que es detecta en les revisions pediàtriques o que podreu advertir durant la higiene a les vostres filles. Conforme la nena vagi creixent, la tendència natural és a resoldre”s espontàniament.

Alguns casos de sinequias totals poden originar complicacions com a molèsties, dificultat per a orinar, flux vaginal pudent o infeccions d’orina. En aquests casos, es recomana tractar-les per a alliberar l’adherència. Existeixen diferents opcions com les cremes a base de vaselina, corticoides, o en última instància una intervenció quirúrgica.

Vulvovaginitis durant la infància

És una inflamació o infecció de la regió externa genital femení, vulva i vagina. És molt comú entre els dos anys i els set anys, sobretot després de la retirada del bolquer i l’inici de la seva autonomia en el bany.

Es manifesta amb picor, enrogiment de la zona i flux vaginal. Amb freqüència hi ha molèsties en orinar i a vegades pot haver sagnat. Se sol produir per la contaminació de la vulva i la vagina des de la zona anal o a través de les mans. Una altra causa de vulvovaginitis és la presència d’un cos estrany que la nena hagi introduït en la seva vagina.

El tractament es basa en el fet que useu sabons específics i algunes cremes, les normes d’higiene habituals amb el canvi freqüent de la roba interior, i que ensenyeu a les nenes la tècnica correcta de neteja dels genitals després d’anar al bany a orinar o defecar (de davant cap endarrere). És convenient que eviteu l’ús de roba ajustada i sabons perfumats o irritants en la zona genital. Després del bany, heu de comprovar que la zona genital queda seca.

Testicles no descendits: la criptorquídia

La criptorquídia és l’absència del testicle en la bossa escrotal i afecta al 2-3% dels nounats homes, especialment si han nascut prematurs.

Els testicles durant el període embrionari es desenvolupen en la zona central de l’abdomen i, al final de la gestació, completen el seu recorregut cap a la bossa escrotal. En la criptorquídia, aquest recorregut no s’ha realitzat completament i els testicles es poden trobar en qualsevol punt del camí. Aquest descens pot produir-se després del naixement i heu de comprovar que, efectivament, succeeix abans dels 6 mesos. En cas contrari, està indicat consultar a l’o la professional que buscarà el testicle mitjançant proves d’imatge i pot plantejar la cirurgia per a col·locar-lo en el seu lloc. 

Problemas genitales

El testicle ha d’estar en la bossa escrotal perquè és el lloc en el qual té una temperatura adequada per a poder exercir la seva funció fèrtil futura. Una condició diferent a la criptorquídia és el testicle en ascensor o retràctil, que puja i baixa amb facilitat. Per a distingir-ho, us ajudarà l’observació amb l’augment de temperatura, com ocorre quan estan en la banyera o quan tenen febre. En aquestes situacions el testicle descendeix i sereu capaços de veure”l en la bossa escrotal.

Fimosis en bebès

La fimosis és l’estrenyiment de l’obertura del prepuci, que és la pell que recobreix el gland del penis. És fisiològica en el nounat i els primers anys de vida a causa de les adherències en la pell de la zona.

Conforme es va produint el creixement físic del nen, les adherències van desapareixent pel propi desenvolupament del penis i per les ereccions espontànies. En línies generals, entorn dels quatre anys el 80% dels nens poden retreure el prepuci sense problemes. Solament l’1% no podrà fer-lo arribats els 16 anys.

Com sabeu que es tracta d’un procés evolutiu, excepte si hi ha complicacionés, la recomanació és que mantingueu una conducta expectant, cuidant la higiene bojal amb suaus retraccions del prepuci, sense forçar-les. La cirurgia rarament està indicada, excepte en casos molt severs, que originen infeccions locals repetides, o fins i tot dificultats en la micció. En la majoria dels casos que no es resolen espontàniament amb l’edat, n”hi ha prou amb seguir un tractament local amb corticoides.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!