Salut
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Vòmits i diarrees en bebès

4 min.

El vòmit i la diarrea en bebès generalment es deuen a una infecció que afecta l’estómac, encara que pot haver-hi altres causes. Si succeeix de manera puntual, sense altres signes que apuntin gravetat (com el color del vòmit), simplement heu de controlar que l’estat general del bebè sigui bo i es mantingui hidratat.

Vòmits en lactants

Com més petits són, major és la facilitat que tenen els nens per a vomitar i també augmenta el número i varietat de trastorns que poden ocasionar aquests vòmits. En el bebè, un vòmit pot ser un incident sense la menor importància, o també el signe d’un problema més greu.

Els vòmits repetits, que impedeixen la hidratació i alimentació, han de ser valorats per un o una professional.

Què provoca vòmit en els bebès

El significat dels vòmits repetits depèn molt del context i les circumstàncies que els acompanyen. Són un dels símptomes principals de moltes malalties del metabolisme, també poden deure”s a una otitis, infeccions d’orina, meningitis, invaginacions intestinals (lliscament d’una part de l’intestí) i apendicitis. I, per descomptat, també són un símptoma de les clàssiques gastroenteritis i gairebé qualsevol infecció.

Encara que és menys probable en bebès, sobretot si no es desplacen per si mateixos i només s’alimenten de llet, els vòmits també poden ser causats per menjar aliments contaminats o en mal estat, o per una intoxicació. Davant aquests casos, el més important és prevenir i controlar l’evolució del vòmit.

Vòmits: quan anar al metge

En general, un vòmit aïllat no té transcendència ni sol respondre a res greu. En el seu primer dia de vida és molt habitual que el nounat vomiti les mucositats i secrecions que han arribat al seu estómac i, més endavant, si mengen massa o amb tanta avidesa que empassen molt aire, és lògic que retornin la presa. En aquest moment, és possible que el bebè es posi una cosa pàl·lida i sembli marejat, però si no hi ha un altre problema, ha de recuperar ràpidament el seu bon aspecte. Els vòmits són molt aparatosos i sempre dona la sensació que han retornat tot el que van menjar, la qual cosa no sol ser cert; però si el nen plora a la poca estona perquè té gana, no hi ha inconvenient en què proveu de donar-li menjar de nou.

És urgent que consulteu amb un o una professional si el vòmit és groc-verdós o conté sang. El color verd és degut a la presència de bilis, i encara que en un nen això no és tan alarmant, en el nounat obliga a descartar una obstrucció intestinal. Si observeu un vòmit amb sang en el nounat, potser es deu al fet que va empassar una mica en el part o procedeixi d’un mugró amb esquerdes, però també podria indicar una hemorràgia en el tub digestiu del bebè, per la qual cosa convé consultar-lo amb el professional de pediatria. La sang pot tenir el seu color vermell natural o veure”s negra, donant al material vomitat un aspecte que recorda als pòsits del cafè.

Com saber si el bebè té diarrea

La diarrea és la disminució de la consistència de la femta, habitualment associada a un augment en la seva freqüència. En els bebès criats al pit, que ja fan normalment unes deposicions deslligades i freqüents, la diarrea es reconeix en augmentar el volum de líquid que contenen la femta i embrutar el bolquer més d’una vegada per presa.

Cambio de pannal

La diarrea pot ser alhora un símptoma (una cosa anormal està succeint en el seu tub digestiu), un mecanisme defensiu (serveix per a eliminar allò que està danyant a l’estómac) i un problema (pot ocasionar deshidratació). 

Causes de la diarrea en bebès

Excepte en el cas d’algunes malalties i de l’al·lèrgia a la proteïna de llet de vaca, les diarrees en els bebès són en la seva immensa majoria degudes a gastroenteritis que, en els primers mesos de vida, tampoc són molt freqüents. La gastroenteritis és la inflamació de l’estómac i de l’intestí, que es manifesta per vòmits i diarrea, predominant l’un o l’un altre segons sigui la part del tub digestiu més afectada. En la seva majoria són causades per virus, entre els quals destaca el rotavirus, que també ocasiona febre i signes catarrals.

Tractament per a la gastroenteritis del bebè

El tractament de les gastroenteritis agudes, que només us podrà diagnosticar el pediatre després d’una exploració mèdica, que causen vòmits i diarrea en el bebè, es basa a evitar la deshidratació del bebè i a alimentar-lo tan bé com sigui possible mentre duri el procés. D’aquesta manera, el propi organisme el resoldrà en pocs dies.

No es recomanen medicaments per a la diarrea en nens i bebès, però sí pot ser que siguin necessaris sèrums de rehidratació oral de venda en farmàcies per a compensar la pèrdua d’aigua, sals i minerals. Aquests són els únics que tenen la composició adequada per a bebès i nens, per la qual cosa heu d’evitar preparats casolans com a remei per a vòmits i diarrea.

Podeu començar oferint una cucharadita de 5 ml cada 5 minuts i, si la tolera, al cap d’una hora, provar 10 ml cada 10 minuts, després 30 cada mitja hora, etc.

Si el bebè està amb lactància materna, heu de continuar oferint-li el pit i el sèrum que accepti.

En bebès o nens que ja mengen aliment sòlid, li podeu oferir la seva dieta normal si la tolera, sense canviar per dietes astringents o restrictives, respectant el seu apetit i símptomes.

Però si al cap de dos o tres dies els vòmits persisteixen o el nen sembla somnolent o, per contra, extremadament irritable, heu d’acudir sense demora de nou a l’hospital.

Símptomes de deshidratació en bebès

A més de descartar una causa greu en els vòmits i la diarrea del bebè, el més important és evitar que es deshidrati. Per això, si els vòmits i les deposicions líquides són molt freqüents, heu de conèixer els signes de deshidratació per a acudir urgentment al metge si aprecieu algun.

En cas de deshidratació lleu, els ulls del bebè estaran poc brillants, a més tindrà la boca seca i hi haurà una disminució de l’orina. Una deshidratació moderada es manifestarà amb els ulls enfonsats del bebè, episodis de somnolència o irritabilitat i pèrdua de la seva turgència cutània. La depressió de la fontanela i l’absència d’orina són símptomes d’una deshidratació greu.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!