Salut
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Restrenyiment infantil, per què ocorre?

3 min.

El restrenyiment es defineix com un trastorn en l’eliminació de la femta, pel qual la defecación es torna difícil, poc freqüent i amb expulsió de femta dura i escassa. Però com aquests criteris no sempre van units i poden resultar difícils de valorar, és normal que tingueu una certa confusió sobre aquest tema, sobretot quan es tracta del restrenyiment en els bebès.

Disquecia del lactant i falsos restrenyiments

La coordinació entre els moviments de l’intestí i la relaxació de l’esfínter de l’anus no és molt eficient en els bebès, que sovint han d’efectuar bastant esforç per a aconseguir evacuar i és normal que aixequin les cames i es posin vermells de punt empènyer. Però si la deposició que finalment aconsegueixen eliminar és de consistència tova, no pot dir-se que el bebè està restret. Aquest fenomen és normal i es coneix com la disquecia del lactant. Per tant, no heu de donar-li res per a estovar lesh eces, ni estimular l’anus per a ajudar-lo a evacuar. Per a alleujar aquesta situació, que és transitòria, podeu donar massatges al bebè i canviar-los de postura, encara que la vostra millor aliada serà la paciència.

Freqüència de les deposicions del lactant

Durant els primers mesos, la freqüència de les deposicions del bebè depèn bàsicament de la seva mena d’alimentació, però també de la seva edat i de la seva pròpia naturalesa.

Inicialment el bebè presenta el que es coneix com el reflex gastrocòlic i, pràcticament cada vegada que menja, evacuarà. A poc a poc això es va perdent i les deposicions s’aniran espaiant, a vegades diversos dies. 

Estrenimiento infantil

Amb la lactància materna és molt normal que els bebès al voltant del mes o del mes i mig es passin diversos dies sense defecar. Això no significa que els bebès estan restrets, si després eliminen sense major dificultat una femta de consistència tova.

Però quan les deposicions escassegen durant els primers dies de vida, heu de comprovar que estan mamant bé i rebent l’aliment que necessiten.

Amb la lactància artificial sol haver-hi menys deposicions que amb la llet materna, a més són més espaiades i de major consistència. També pot haver-hi molta més diversitat en el color de la femta.

Com saber si el bebè està restret

L”autèntic restrenyiment en el bebè sí que ha de ser avaluat pel pediatre, perquè a més de ser el símptoma d’un problema que pot ser important, té tendència a fer-se crònic i complicar-se. Com més temps romanen emmagatzemades la femta en el còlon, més seques i dures es tornen, amb el que la seva posterior eliminació és més difícil i dolorosa. Això fa que el nen tracti de defecar el menys possible i que retingui cada vegada més temps una major quantitat de femta en el seu intestí. A més, en evacuar, la grandària i la duresa de la femta sovint arriben a estripar la mucosa de l’anus, causant una dolorosa fissura anal.

Alguns dels criteris per al diagnòstic i tractament del restrenyiment en el bebè són:

  • Dos o menys deposicions a la setmana.
  • Defecación dolorosa.
  • Femta de gran diàmetre que poden obstruir el vàter.

Aquesta simptomatologia us indica que heu de consultar amb un metge.

Què és bo per al restrenyiment en bebès

El restrenyiment veritable en lactants o nounats és poc habitual quan són alimentats amb lactància materna exclusiva. En el cas d’alimentació amb llet artificial, pot ser d’utilitat canviar per una fórmula anti restrenyiment.

Amb l’inici de l’alimentació complementària és possible que el sistema digestiu del bebè s’alenteixi a causa dels nous hàbits alimentosos. Per a prevenir-ho, heu d’oferir aigua en els menjars i afavorir el consum de fruites, verdures i aliments rics en fibra (llegums i cereals integrals).

Quan el restrenyiment no millora amb mesures dietètiques, el pediatre us pot recomanar l’ús d”algun fàrmac. La majoria d’ells actuen incrementant el volum fecal de manera que no resulti tan difícil l’evacuació de la femta.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!