Alimentació
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

El deslletament: tot el que heu de saber

4 min.

El deslletament és el moment en el qual acaba la lactància materna. La recomanació actual de l’Organització Mundial de la Salut parla de la lactància materna exclusiva els primers 6 mesos de vida del bebè, i mantenir-la, al costat d’altres aliments, fins als 2 anys com a mínim.

D”aquesta manera, no hi ha una edat com a tal per al deslletament. Però si creieu que, per motius personals o laborals ha arribat el moment, heu de seguir unes certes recomanacions. El deslletament pot no ser massa complicat quan es tracta d’un bebè petit, però conforme augmenta l’edat, poden aparèixer més dificultats.

Tipus de deslletament

El deslletament no suposa solament un canvi en l’alimentació del nen, sinó que és un assumpte que té una repercussió emocional tant per al vostre fill o filla com per a vosaltres.

Deslletament voluntari i deslletament forçós

El deslletament voluntari pot produir-se tant per la vostra iniciativa com per la del nen o nena, encara que l’ideal seria que fos de mutu acord .

En la majoria d’ocasions, les mares són les que decideixen el moment del deslletament i, en aquesta situació, l’habitual és que bebè no estigui preparat per a acceptar-ho. Altres vegades, encara que en menor grau, serà la nena o el nen qui decideixi deixar la lactància. Poden perdre interès al mateix temps que es va desenvolupant la seva curiositat per altres coses del món que els envolta.

El deslletament forçós es produeix per causes mèdiques o quirúrgiques. Les mares podeu necessitar un tractament o una intervenció que condicioni la lactància materna. En qualsevol cas, aquestes causes requereixen ser analitzades amb detall, ja que poden existir alternatives més enllà del deslletament complet.

Una altra causa de deslletament forçós pot ser la separació mare-fill per un motiu familiar, personal o laboral, que comporti diversos dies i sense possibilitat que us extragueu la llet amb la finalitat de mantenir la producció.

Deslletament a iniciativa del nen o nena versus deslletament a iniciativa de la mare

Alguns nens ho deixaran de cop i altres ho van fent a poc a poc, mamant de forma més espaiada cada vegada, encara que arribarà un dia en què ja no el demanin. 

El deslletament per iniciativa de la mare pot produir-se en qualsevol moment durant la lactància, des dels primers dies o mesos fins a diversos anys després

bebé tomando biberón

Sempre serà millor que trieu una pauta de deslletament gradual, ja que si es finalitza de forma molt brusca és freqüent que apareguin alguns problemes com a mastitis, ingurgitació mamària o obstruccions. Com la producció de leche atén la llei d’oferta i demanda, la millor opció és que aneu limitant el nombre de preses i la durada d”aquestes.

Aquest deslletament gradual també us ofereix beneficis emocionals per a tots dos, mares i fills, ja que permetrà adaptar-se a la nova situació i en el cas de nens més majors, li podreu explicar el que va succeint.

Idees i trucs per a accelerar un deslletament

Existeixen diferents idees que podeu utilitzar per a ajudar en el deslletament:

  • En bebès menors de 6 mesos, podeu anar substituint progressivament les preses al pit per llet de fórmula. Podeu començar retirant una o dues preses la primera setmana i anar augmentant setmana rere setmana.
  • No oferir, no negar: es tracta de no oferir el pit, però tampoc de negar-lo quan vulgui mamar.
  • Distracció. Heu d’identificar les circumstàncies i moments en els quals el nen o la nena demana el pit, i intentar avançar-se distraient la seva atenció cap a algun altre estímul.
  • Ajornament. Es tracta que li feu demorar una presa, a vegades només seran uns minuts. Necessitareu que el nen comprengui la negociació de l’espera. A força de repetir aquesta tècnica, és possible que, amb el pas dels dies, pugui saltar-se alguna presa.
  • Substitució. En nens que ja estan menjant aliments, sol fer-se substituint la presa al pit per menjar o beguda en moments en els quals tingui gana. Això sí, cal evitar els aliments superflus en totes les edats, i entorn del primer any de vida, no introduir hàbits com donar llet en biberó o el xumet.

Si esteu en aquesta situació i no us veieu capaces de passar pel procés soles, busqueu ajuda professional. L”acompanyament i la comprensió de professionals i grups de lactància durant aquesta etapa de la maternitat us ajudaran.

El deslletament nocturn

Entre els tipus de deslletament, podeu optar pel nocturn. Bé perquè heu de treballar fora de casa en aquest horari, o simplement perquè ja no us vingui de gust més continuar alletant a la nit. Però heu de tenir en compte que el deslletament nocturn no sempre significa que el bebè vagi a dormir més i millor a la nit. Sí que és cert que amb el deslletament nocturn és més fàcil que una altra persona atengui el bebè en els seus despertessis nocturns ja que no dependrà del vostre pit.

Es recomana que espereu, almenys, fins als 18 mesos del bebè. A partir d’aquesta edat les preses nocturnes no són tan importants i a més pot començar a comprendre aquest canvi si li ho aneu explicant. Al principi pot ser complicat que accepti el vostre consol o afecte perquè es torni a dormir si no mama del pit, per això és recomanable que s’encarregui una altra persona, per exemple, la vostra parella, d’atendre-li durant els despertessis nocturns.

En qualsevol cas, no heu d’acudir a trucs poc respectuosos, com dir-li al bebè que teniu el pit malalt o posar alguna substància amb mal sabor o picant en els mugrons.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!