Alimentació
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Tot el que necessiteu saber sobre la llet de fórmula

3 min.

La llet de fórmula o llet artificial per a bebès és un preparat elaborat a partir de llet, habitualment de vaca, processada, a la qual s’afegeixen diferents ingredients per a complir les necessitats nutricionals dels bebès.

A més de la llet de vaca, hi ha llet de fórmula de llet de cabra. També existeixen fórmules especials a base de soia o arròs, que s’utilitzen en cas de problemes relacionats amb la tolerància a les proteïnes de la llet de vaca o de cabra.

Diferències amb la llet materna

Encara que llet de fórmula i llet materna proporcionaran nutrients, hidratació i l’energia calòrica necessària per al desenvolupament, qualitativament presenten algunes diferències.

La llet materna és un líquid biològic, de manera que no és solament un aliment. La seva funció immunitària mitjançant el pas d’anticossos i substàncies protectores escuda als bebès davant infeccions com les gastroenteritis o els refredats. També exerceix un factor protector sobre la síndrome de mort sobtada del lactant.

Per a la mare també disminueix el risc de malalties cardíaques i alguns tipus de càncer, com el de mama o el d’ovaris.

Les propietats de la llet materna la fan ideal perquè està especialment dissenyada per al bebè: s’adapta 100% a les seves necessitats de creixement i nutrició, variant de manera natural a cada moment evolutiu. A més, la llet materna és més econòmica, més còmoda.

Quant a la llet de fórmula per a bebès, els avanços dels laboratoris en la formulació de la llet de fórmula han permès millorar la qualitat d’aquests productes, però mai seran iguals a la llet materna.

Quanta llet de fórmula ha de prendre el bebè

Quanta quantitat de llet i cada quant ha de prendre-la el bebè, són dos interrogants bàsics en decidir criar amb llet de fórmula. Les respostes són semblants a les que es donen en la lactància materna: la lactància artificial també l’heu d’oferir a demanda.

Leche de formula

Tant amb pit com amb biberó, excepte en els primers dies de vida i en cas de malaltia, el bebè i el seu apetit és qui millor regula les seves necessitats i tots els càlculs que es puguin fer sobre aquest tema són aproximacions. Per això, n”hi ha prou que oferiu la quantitat de llet que cregueu i deixar que sigui el propi bebè qui decideixi:

  • No us estranyeu si unes vegades pren menys llet de fórmula que unes altres, ni intenteu forçar al bebè perquè mengi més.
  • No heu d’insistir gens ni mica perquè s’acabi els biberons. Un dels inconvenients de la lactància artificial és que, en ser-los més fàcil obtenir el seu aliment, tenen tendència a menjar més del que necessiten.
  • No us heu d’alarmar si menja menys del que indica l’etiqueta del pot. En tot cas, podeu consultar-lo al pediatre.
  • Deixeu que sigui el bebè qui reguli la freqüència de les seves preses. Amb la lactància artificial se solen espaiar més pel fet que la llet es digereix amb major lentitud.
  • Els primers dies no és convenient que deixeu passar més de tres hores sense oferir-li llet al bebè, perquè la seva falta de demanda també pot ser deguda a la falta d’energia per a reclamar aliment.
  • Una vegada que han passat els seus primers dies de vida, és important tenir en compte que l”horari de les preses ha de ser flexible i el marca el bebè. Igual que no farem esperar a un bebè que té gana, tampoc és lògic despertar-li per a donar-li un biberó i satisfer una necessitat abans que l’hagi sentit.

Tipus de llet de fórmula, quin és millor?

Triar una llet de fórmula entre les múltiples opcions que hi ha en el mercat pot semblar una labor complexa. Les diferències entre les llets de fórmula d’inici habituals no són molt significatives. Si teniu dubtes sobre quin és la millor llet de fórmula heu de saber que per a la seva comercialització, totes han de complir la normativa i contenen els nutrients que el bebè necessita. Així i tot, en cas de dubte consulteu amb el vostre pediatre.

Algunes fórmules de llet per a bebès estan dissenyades per a millorar alguns símptomes com els còlics, el reflux gastroesofágico o el restrenyiment dels bebès. Serà el vostre professional de referència qui us suggereixi un canvi de llet.

Altres llets especials com a fórmules hidrolitzades o fórmules elementals, es prescriuen amb patologies específiques com l’al·lèrgia a proteïna de la llet de vaca o les síndromes malabsortivos.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!