Alimentació
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Tècniques de lactància materna, com alletar correctament?

4 min.

Encara que al principi us puguin sorgir dubtes respecte a la millor tècnica o postura per a alletar al bebè, moltes mares descobriu intuïtivament com donar el pit al vostre bebè correctament. Aquest és un dels punts més importants per a l’èxit de la lactància, ja que una posició adequada significa que el nen podrà alimentar-se, buidant bé el pit sense lesionar el mugró i assegurant així la producció de llet.

Com es col·loca el bebè: alguns consells i recomanacions

Independentment de la posició per a alletar (assegudes, tombades o semi tombades), heu d’assegurar un bon agarri. El cap del bebè ha de mirar d’enfront del pit, i el seu nas ha de quedar a l’altura del mugró, amb la boca ben oberta, la llengua sota el mugró, i amb la barbeta i el nas tocant el pit.

Un nounat està proveït de reflexos que l’ajudaran a mamar eficaçment. Però perquè el bebè tingui una bona postura durant la presa, cal acostar tot el cos del nen al pit, fregar el seu nas i llavi superior amb el mugró i donar-li temps fins que obri bé la boca. Llavors, s’ha d’orientar al bebè de manera que el mugró apunti cap a la part superior de la seva boca, de manera suau però decidida, per a evitar que xoc amb la llengua en entrar. Sabreu que és la postura adequada perquè es veurà menys areola per sota de la seva boca que per damunt.

És important evitar posar els dits en forma de tisora al voltant del mugró, ja que impedeixen que s’introdueixi a fons en la boca del bebè i, a més, es bloqueja el flux de llet. L’anatomia del nas del bebè li permet respirar perfectament pels costats, així que no us heu de preocupar per això. A més, és millor no tocar-li la cara mentre està mamant, perquè el reflex de cerca és capaç de fer-li deixar anar el pit

Mugrons plans i com afecten l’hora d’alletar al bebè

En moltes ocasions, els mugrons plans es corregeixen després del part de manera espontània o van apuntant gràcies a l’estimulació del bebè. Intentar corregir-lo durant l’embaràs amb exercicis de tracció i estirament, només servirà per a danyar-los. És possible que a algun bebè li costi més, però la majoria podrà mamar perfectament, encara que el mugró sigui pla.

Tecnicas lactancia

Si el pit està molt ple i tibant pot dificultar l’agarri, per la qual cosa podeu masajearlo prèviament, aplicar calor seca en la zona i extreure una mica de llet manualment perquè s’estovi.

Com saber si el bebè està bé subjecte al pit

Durant tota la presa heu de comprovar que l’agarri al pit és correcte perquè la transferència de llet sigui l’adequada i per a no danyar els vostres mugrons. Heu de comprovar que:

  • El bebè obre bé la boca i té el seu llavi inferior doblegat cap a fora.
  • El seu llavi inferior queda bastant per sota del mugró.
  • El bebè abasta un bon tros de pit amb la boca, incloent gran part de l’areola.
  • La seva boca segella el pit i el seu nas està molt a prop.
  • Ni la seva llengua ni genives friccionen el mugró.
  • El pit no balla en la seva boca.
  • Fa un so gutural en empassar, i no una espècie d’espetec.
  • Se li mouen les mandíbules fins a les orelles i no se li enfonsen les galtes.

Millors postures per a la lactància

Abans de conèixer les millors posicions per a la lactància, heu de saber que la comoditat ha de ser primordial, tant per al bebè com per a vosaltres. Això permetrà que el bebè agafi amb major facilitat el pit i que tots dos pugueu gaudir del moment. En general, és vàlida qualsevol postura i les més comunes són:

Donar el pit ficades al llit

Donar el pit ficada al llit és una de les postures més habituals mentre us trobeu febles o adolorides després del part, i també per a les preses nocturnes. Podeu fer-lo tombades boca amunt, amb el cap lleugerament elevat i col·locant al bebè sobre el vostre pit. És el que es coneix com a postura biològica i afavoreix, sobretot en les primeres setmanes del nounat, un agarri profund i correcte. També podeu alletar ficades al llit de costat, col·locant al bebè enfront de vosaltres, igualment de costat i en paral·lel, de manera que pugueu mantenir el contacte visual. Podeu emprar el braç sobre el qual us fiqueu al llit per a envoltar i acostar al bebè.

Alletar assegudes

És la postura més clàssica i la que sol resultar més còmoda. Assegudes en una cadira, amb l’esquena ben secundada, agafareu al bebè amb un sol braç i col·locareu el seu cos tornat cap a vosaltres. El seu cap ha de quedar recolzada en el vostre avantbraç, i no en la sangradura (la part oposada al colze). Podeu sostenir al bebè amb el braç del mateix costat que el pit que oferireu, o amb el contrari. En aquest segon cas, utilitzareu la vostra mà per a acostar el seu cap al pit.

Depenent de la vostra grandària, el dels vostres pits i el del bebè, potser us és més còmode donar suport als braços en un coixí perquè, còmodament, la boca del bebè quedi a l’altura del vostre mugró. Si eleveu els peus sobre un tamboret potser us resulta més fàcil.

Una altra variant per a alletar assegudes és la posició de pilota de rugbi. Col·locareu al bebè per sota de la vostra axil·la, amb les cames cap endarrere i el seu cap enfront del vostre pit. Podeu fer costat al bebè sobre un coixí i, amb la mà del mateix costat del pit que li oferiu, subjectareu el seu coll lleument, sense immobilitzar-lo. Aquesta posició pot ser útil per a alletar al bebè quan els pits són molt grans, després d’una cesària i en nens prematurs o amb baix pes en néixer.

I una altra de les postures més comunes, i que faciliten un agarri més profund, és la posició de cavallet. Assegudes igualment, posareu al bebè sobre una de les vostres cames i pegareu el seu cos al vostre abdomen. Amb una mà guiareu el coll del bebè cap al vostre pit, que podeu subjectar també amb l’altra mà o elevar-lo col·locant una mussolina enrotllada sota.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!