Cures generals i prevenció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Passos a seguir per a dir-li adeu al bolquer

3 min.

Deixar d’usar el bolquer és una fita en el desenvolupament del vostre bebè que marca l’inici d’una nova etapa en la qual la seva autonomia serà cada vegada més evident.

El control d’esfínters es produeix, en la majoria de nens i nenes, entre els 2 i els 3 anys d’edat i a vegades una mica més tard. Depèn de dos factors principalment: d’una banda, la maduració dels òrgans i sistemes que intervenen en la continència i per un altre, el nivell de maduració cognitiva.

Com saber si el bebè està preparat per a deixar el bolquer

Per a aconseguir amb èxit llevar-li el bolquer al nen o la nena, primer necessita estar preparat. En cas contrari serà molt més costós, i l’habitual serà que fracasseu o que s’allargui el procés molt en el temps, generant frustració i fins i tot fòbies.

La realitat és que quan el bebè està llest per a deixar el bolquer, resulta molt més fàcil del que penseu, utilitzeu el mètode que utilitzeu. Aquest moment arribarà de mitjana entorn dels 2 anys i mig, però hi haurà bebès que controlin abans i altres que necessitaran alguns mesos més. És igual l’època de l’any que sigui, el més pràctic és fer-lo a l’estiu ja que porten menys roba i no fa fred si es mullen, però aquesta estació no sempre coincidirà amb les necessitats del vostre fill o filla.

Usar orinal

Quan diem que la nena o el nen han d’estar preparats físicament és que ha arribat a un nivell de desenvolupament en el qual camina sense ajuda, té una bona coordinació i és capaç de pujar i baixar-se els pantalons. A més, també podeu notar que manté sec el bolquer per més temps. Alguns altres senyals del seu comportament que us poden indicar que el bebè està llest per a deixar el bolquer són les següents:

  • Us avisa quan el seu bolquer està brut i el molesta. El següent pas és avisar-vos mentre està fent pipí o caca, en el bolquer o a vegades en la banyera.
  • Té interès a acompanyar-vos al bany i preguntar sobre el que esteu fent.
  • Si hi ha algun orinal, el nen o nena comença a mostrar interès per utilitzar-lo i per asseure”s a estones.

Consells i recomanacions per a llevar el bolquer al bebè

Existeixen diferents mètodes per a ajudar al fet que el vostre bebè deixi el bolquer.L”objectiu de tots ells és que prenguin consciència del seu cos i relacionin les sensacions que tenen d’evacuar amb l’orinal o el vàter, i sàpiguen com i quan relaxar els seus esfínters. Des de l’Associació Espanyola de Pediatria, es proposa un mètode propi que es resumeix en els següents passos:

  • El primer període es basa en la imitació. Els bebès us acompanyaran al bany per a aprendre com es fa i normalitzar l’hàbit, ja que a alguns nens li pot generar temor. Podeu utilitzar el joc simbòlic amb algun ninot, també existeixen llibres infantils que tracten el tema del control d’esfínters de manera molt didàctica i divertida. I pot anar bé tenir l’orinal ja preparat abans de començar perquè el bebè es vagi familiaritzant amb ell.
  • Canviar el bolquer amb el bebè dempeus en lloc de ficat al llit. Potser us resulta més còmode si sustituís el bolquer habitual de velcros pels de tipus braga. Podeu demanar al bebè col·laboració perquè vagi aprenent a baixar-lo i a pujar-lo per si mateix. En aquesta època és convenient que els bebès portin poca roba o roba folgada de fàcil maneig, sense botons ni cremalleres.
  • Quan comproveu que aguanta sec almenys 3 hores, deixar-li sense bolquer a casa, sempre que el bebè no s’oposi.
  • Cada 2-3 hores, si no mostra desitjos de fer-ho abans, suggerir-li que se sent en l’orinal o el vàter uns minuts, però sense obligar.
  • Si es fa pipí o caca damunt, heu de manejar-ho de manera respectuosa, ja que pot ser habitual durant els primers dies i fins i tot després, ocasionalment, durant diverses setmanes. Simplement heu de netejar-li, canviar-li la seva roba amb la seva col·laboració i animar-li amb què molt aviat ho aconseguirà.

Llevar el bolquer a la nit

Hi ha bebès que aconseguiran el control d’esfínters diürn i el nocturn pràcticament alhora. No obstant això, és necessari recordar que un percentatge molt important de nens i nenes necessitarà mantenir el bolquer de nit. Penseu que el control nocturn pot no arribar fins als 5 o 6 anys i és una cosa completament normal. Llevar el bolquer a la nit de manera contínua sol generar molta frustració quan hi ha fuites, així que no tingueu pressa.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!