Cures generals i prevenció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com abrigar correctament al bebè

4 min.

Si un bebè va prou abrigat especialment en dies freds és una de les preocupacions més comunes entre pares i mares. Però, de fet, un beu no necessita molta més roba que un adult, amb posar-li una peça més de la necessiteu vosaltres és suficient. Això és pel fet que la seva termoregulació corporal és una mica més immadura pels següents aspectes:

 • La quantitat de greix que els aïlla és menor.
 • Els seus mecanismes de regulació de la temperatura són menys eficients en estar encara en procés de maduració.
 • Quan són molt petits, els bebès no es mouen tant per a produir calor.
 • En descendir la temperatura exterior, el cos perd calor per radiació. Els bebès, en tenir una grandària més petita, ofereixen una menor superfície corporal d’intercanvi, per la qual cosa en proporció amb els adults perden més calor.

Com vestir un bebè

La tendència universal és abrigar al bebè en excés, per a prevenir aquesta pèrdua de calor. No obstant això, heu de valorar que la immaduresa en la termoregulació fa que també siguin més sensibles a la calor, i la seva temperatura corporal es pot elevar amb major rapidesa que a un adult i facilitar que es deshidratin.

Quant a les peces de roba, aquestes han de ser còmodes i fàcils de posar i llevar. Els bebès solen tenir el cap una mica més gran, per la qual cosa es recomana usar bodis i samarretes amb obertures en les espatlles o l’esquena perquè pugueu vestir-los de manera més senzilla.

Està el bebè massa abrigat?

Per a saber si el bebè està molt abrigat, no us podeu fiar dels símptomes habituals com la suor o les mans fredes, per la qual cosa heu de tenir en compte que:

 • Els nounats no solen suar tant com resposta a la calor perquè les seves glàndules sudorípares són immadures. Encara que en pocs mesos podreu comprovar que els bebès i els nens petits suen tant o més que els adults.
 • Els llocs més adequats per a valorar la temperatura de la seva pell són el coll i el clatell.
 • Els bebès nounats poden tenir les mans i els peus freds amb una temperatura corporal normal, per la immaduresa en el sistema circulatori perifèric.
 • Quan s’abriga massa als bebès, potser avisen protestant, però és habitual que la calor els adormi; per tant, encara que no plorin, poden estar passant calor.

Com abrigar a un bebè per a dormir

La millor manera d’encertar a l’hora d’abrigar al bebè per a dormir és tenir sempre present que no necessiten més abric que qualsevol que estigués en el seu lloc, quiet en el bressol. Depenent de la temperatura de l’habitació, que hauria de mantenir-se entre 22 °C durant el dia i 18 °C durant la nit, cal abrigar més o menys al bebè. També heu de tenir en compte que no és el mateix si dorm només en el seu bressol, o acompanyat en el llit si practiqueu llit familiar, ja que rebrà la vostra calor corporal.

Com a prevenció davant la Síndrome de Mort Sobtada del Lactant no s’ha d’abrigar massa al bebè per a dormir. A més, ni la seva roba ni la del bressol han d’impedir-li moure”s lliurement, i vigileu que no pugui quedar atrapat sota llençols o mantes.

Com abrigar al bebè a l’hivern

Cal assenyalar que també és aconsellable que la temperatura dins de la llar sigui confortable per a tots. La presència de bebès o nens petits no és incompatible amb utilitzar calefacció, però ha de vigilar-se que no estigui exposat directament a la font de calor (radiadors, estufes…).

Per a dormir a les nits a l’hivern, generalment és suficient un bodi i un pijama (ni excessivament gruixut ni excessivament fi) de màniga llarga, mitjons i un sac de dormir durant les seves primeres nits de vida. El sac, si no li queda gran i comproveu que no pot lliscar el seu cap cap a l’interior, és més segur que tapar-lo amb mantes sota les quals pugui quedar atrapat. 

Peque abrigado pasea

En cas de sortir a l’exterior, la forma més eficient d’abrigar al bebè a l’hivern és vestir-lo amb diferents capes fines que li protegeixin del fred, però que alhora us permetin anar retirant-les progressivament si entreu a un lloc tancat o amb calefacció.

També podeu afegir les peces específiques per a aquesta època de l’any com són els guants o manyoples, un abric o un bon calçat o mitjons per a protegir els seus peus. Es desaconsellen les bufandes per risc d’asfíxia.

Com abrigar al bebè a l’estiu

Igual que a l’hivern, a l’estiu tampoc és recomanable exposar al bebè a temperatures extremes, per la qual cosa si és necessari podeu usar aire condicionat o ventilador. Simplement cal mantenir una temperatura adequada, que no faci massa fred, i no exposar al bebè directament al corrent de l’aire.

Per a dormir, sobretot en les nits que faci molta calor, bastarà amb un bodi de tirants o mànigues curtes. A la primavera podeu afegir un pijama fi damunt. I per a sortir al carrer, és millor que li poseu roba transpirable, de materials com el cotó o altres fibres naturals. A més, per descomptat, de protegir-ho del sol.

Altres preguntes sobre l’abric dels bebès

Aquests consells s’han d’aplicar amb sentit comú, i entenent que en algunes zones geogràfiques la calor o el fred poden ser més extrems. També heu de tenir en compte altres aspectes a l’hora d’abrigar al bebè:

 • Si passegeu amb carret a l’estiu, la capota us ajudarà a protegir-ho del sol, però no heu de col·locar damunt una mussolina per a aportar ombra. En quedar el bebè tapat, pot augmentar massa la temperatura.
 • Si fa fred, en lloc d’un abric podeu posar-li un sac en el carret, que cobrirà també les seves cames mantenint al bebè calent. Però si useu el plàstic per a la pluja, heu de fer-lo solament en moments puntuals (quan plogui). La bombolla crea un efecte d’hivernacle que fa augmentar molt la temperatura en el seu interior.
 • Per descomptat, no podeu oblidar desabrigar al bebè o al nen quan entreu en un recinte tancat. Si porteáis, és millor usar un cobertor especial per a porteo (o un abric gran) perquè us cobreixi als dos i així poder retirar-ho amb facilitat.
 • I, si porteáis a l’estiu, heu de triar un portabebés lleuger i protegir la pell del bebè de la suor almenys amb una capa de roba.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!