Cures generals i prevenció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

El bany del bebè, pas a pas

3 min.

És normal que als pares i a les mares us sorgeixin dubtes sobre el bany del bebè o nounat. Entre les més comunes estan amb quina freqüència banyar-ho, quina temperatura és la més adequada per a l’aigua, on fer-ho o quines tècniques emprar perquè el bebè estigui el més còmode possible durant el seu bany.

Quan podeu banyar al vostre bebè per primera vegada

No cal esperar que caiguin les restes del cordó umbilical i cicatritzi el melic per al primer bany del bebè. Encara que la humitat constant és perjudicial per al seu melic, si després del bany s’asseca i cuida degudament, no hi ha cap risc. Encara que tampoc hi ha pressa per donar-li el seu primer bany, ja que els bebès neixen amb una capa protectora que hidrata la seva pell i prevé les infeccions. L’OMS recomana esperar almenys 24 hores després del naixement, però podeu retardar el primer bany del nounat a casa uns dies més.

Respecte al moment del dia, els bebès agraeixen la seguretat del rutinari. El més habitual és banyar-los abans de l’última presa del dia, però es pot fer a qualsevol altra hora si a vosaltres us va millor o si al bebè no li agrada l’aigua i, en comptes de relaxar-li, li revela. L’important és mantenir sempre el mateix horari.

Com ha de ser la temperatura de l’aigua per al bany del bebè

La temperatura de l’aigua per al bany del bebè ha de controlar-se perquè no estigui molt calent per a no cremar-li, ni molt freda. No és necessari usar un termòmetre, n”hi ha prou amb comprovar amb el vostre colze si l’aigua crema o està massa temperada. Entre 36 i 38 °C sol ser la temperatura correcta, però amb el temps el propi nen donarà senyals sobre si li agrada l’aigua més freda o calenta, igual que els adults teniu les vostres preferències.

Ducha del bebe

També és important procurar que la temperatura ambiental sigui agradable, entre els 22-24 °C.

Com banyar a un bebè: tècniques per al bany del nounat

Durant els primers mesos del bebè sol ser necessària una banyera adaptada per al moment del bany, encara que en pocs mesos podrà passar a la banyera comuna de la família sempre amb precaucions:

  • Es recomana que tingueu tot a mà abans d’introduir al bebè o nen en la banyera, especialment si esteu sols, ja que el bebè ha d’estar vigilat en tot moment.
  • És aconsellable no omplir la banyera en excés, 10-15 cm d’aigua solen ser suficients.
  • També es recomana utilitzar sabons neutres, i en quantitats petites. A vegades, sobretot durant els primers mesos, el sabó solament serà necessari en les zones que més s’embruten com a genitals, coll, etc.
  • Per a aconseguir una postura còmoda i segura durant el bany del nounat, podeu col·locar el seu cap sobre el vostre avantbraç i subjectar-lo amb la vostra mà sota la seva axil·la. Així tindreu l’altra mà lliure per a rentar-ho.
  • El pèl també es pot rentar, igual que la resta del cos. N’hi ha prou amb posar una gota de xampú amb ph neutre en el vostre palmell de la mà i masajear el cuir cabellut del bebè amb els vostres dits. Després heu d’aclarir-lo bé amb aigua, evitant que li entri sabó en els ulls.
  • En sortir del bany, cal embolicar al bebè amb una tovallola i assecar-li amb tocs suaus, sense fregar en excés. No és necessari usar cremes hidratants tots els dies, però si voleu aprofitar el moment per a donar-li un massatge relaxant, aquestes han de ser adaptades a la seva edat: lliures de colorants, perfums, parabenos i ftalats.

Freqüència de bany d’un nounat

El bany diari s’ha convertit en un costum que en nens majors que s’embruten més sí que pot ser convenient, però no és imprescindible en un bebè o nounat que a penes es taca més que en la zona del bolquer o quan menja.

A més, la pell té els seus propis mecanismes de neteja i l”excessiva freqüència o durada dels banys poden irritar-la, especialment en bebès i nounats que la tenen molt sensible.

El bany del bebè sol ser un moment de complicitat i afecte familiar, però quan no es té massa temps o resulta una experiència incòmoda per al bebè, n”hi ha prou amb banyar-li dues o tres vegades per setmana. Per descomptat, sí que cal rentar tantes vegades com sigui necessari la zona del bolquer, la cara, les mans, les axil·les i els plecs de la pell, o qualsevol zona que s’hagi embrutat, tenint especial compte amb la higiene de les zones delicades.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!