Cures generals i prevenció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com cuidar la higiene en les zones delicades del bebè

3 min.

A més del bany, que en nounats i bebès no és necessari que sigui diàriament, hi ha altres mesures d’higiene que heu de posar en pràctica al costat d’altres cures del bebè. Encara que us pugui resultar complicat, per tractar-se de parts petites i sensibles, n”hi ha prou amb seguir algunes recomanacions per a mantenir netes les zones delicades del bebè.

Consells per a netejar les oïdes del bebè

En les oïdes del bebè s’ha de netejar la part externa i visible amb una gasa o una tovallola suau humitejada en aigua tèbia. Mai cal introduir cap objecte pel conducte auditiu, pel risc de causar lesions en el timpà. La cera és un mecanisme de defensa de l’oïda i no és recomanable obsessionar-se amb extreure-la. Alguns nens poden tenir predisposició a l’acumulació de cera i al fet que es formin molestos taps, en aquests casos el pediatre pot recomanar unes gotes per a estovar el cerumen de l’oïda.

Sèrum fisiològic per a la neteja del nas

Per a desobstruir de mocs el nas del bebè, s’empra sèrum fisiològic; però per a rentar els orificis, pot usar-se aigua corrent.

Podeu aplicar el sèrum fisiològic diverses vegades al dia, si l’excés de moc impedeix la correcta entrada d’aire. En bebès i nens petits no es recomana usar més de 2 ml de sèrum fisiològic en cada fossa nasal, en nens majors podeu augmentar la quantitat fins a 5 ml. Si s’escalfa el sèrum amb les mans una mica abans de la seva irrigació, potser resulta menys molest. És una tècnica que no sol agradar-li res als nens, en part perquè han de romandre ben subjectes, però és necessària per a una correcta higiene nasal. L”aspiració amb peres de succió o mecanismes que generin canvis de pressió no són recomanables.

Com netejar els ulls

Generalment no és necessari una rentada especial en els ulls del bebè. En el cas que tingui alguna lleganya, heu de rentar l’ull des de la part interna cap a la part externa, amb una gasa xopada en sèrum fisiològic i mai amb cotó.

Si les lleganyes són recurrents en l’ull del bebè, s’ha de descartar l’obstrucció del conducte lacrimal o la presència d’una conjuntivitis.

Quan i com tallar les ungles al bebè

La majoria dels bebès neixen amb les ungles molt llargues i trencadisses. Si és necessari, per a evitar que s’esgarrapi, podeu tallar-les amb molta cura. En cas d’utilitzar tisores, han de ser petites, estar ben esmolades i tenir la punta arrodonida. Pot resultar complicat llimar les ungles, ja que són massa toves.

Heu d’aprofitar un moment en el qual el bebè estigui tranquil perquè no es mogui, després del bany o mentre dorm, per exemple. Per a no cometre l’error de tallar la pell sense voler, és necessari atendre el límit entre l’ungla i la pell. És recomanable no tallar ran del dit i que les vores quedin arrodonits. Les ungles dels peus del bebè es tallen rectes, per a procurar que les seves vores creixin per sobre de la pell i no es clavin en els marges.

Quant a la freqüència, dependrà del ritme de creixement, generalment fa falta tallar les ungles de les mans una vegada a la setmana. I les dels peus, atès que creixen molt més a poc a poc, durant els primers mesos no sol ser necessari que les talleu.

La importància de la cura dels genitals en els nounats

En la majoria de nounats homes, no és possible retirar completament la pell del prepuci sense fer-los mal. L”habitual és que existeixi una fimosis fisiològica, que generalment es va resolent conforme el bebè creix. Per a la seva higiene, n”hi ha prou amb la rentada habitual en la banyera i durant el canvi de bolquer. No heu d’intentar forçar la retirada del prepuci, ja que podeu causar-li una ferida.

Padres asean a su bebé

En el cas de les nenes, és recomanable que netegeu la vulva sense por, separant bé els plecs. També heu de tenir la precaució de rentar-la sempre de davant cap endarrere, per a no arrossegar cap a la vagina els microbis que pugui haver-hi al voltant de l’anus. No és necessari usar sabons específics, és suficient amb el gel de dutxa amb ph neutre.

Per a mantenir els genitals nets, heu de fer el canvi de bolquer amb freqüència. Podeu usar una esponja i aigua, o tovalloletes humides (sense productes irritants) en cada canvi de bolquer. Encara que és més recomanable la primera opció, sobretot en nounats i si el bebè té irritada la zona coberta pel bolquer (dermatitis del bolquer). Després heu d’assecar bé la pell i els plecs amb una tovallola. No es recomana aplicar pólvores de talc, ni tampoc és necessari posar crema després de cada canvi de bolquer.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!