Cures generals i prevenció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Picades en bebès: com actuar i què fer per a prevenir-les

3 min.

Una picada és una petita ferida en la pell que es produeix quan algun insecte, aranya, paparra o animal marí injecta el seu verí a través del seu agulló. Depenent de la zona geogràfica i de l’època de l’any, les picades seran freqüents tant en adults com en bebès i nens.

Les picades es produiran amb més freqüència en èpoques càlides per l’abundància d’aquests animals i perquè passareu més temps a l’aire lliure i amb menys roba que us cobreixi la pell.

Quins símptomes ocasiona una picada

Quan es produeix una picada, la pell s’inflama, formant-se un habón o fava, que pot ser de major o menor grandària en funció de l’insecte o animal que ha picat i de les característiques de la pell. Els nens o bebès, que tenen la pell més fina i sensible, o les persones amb pell atòpica, solen desenvolupar lesions cutànies més aparatoses. El grau d’afectació, a més de dependre de la mena d’insecte, també dependrà de la zona del cos i del nombre de picades. Hi ha zones, com els pavellons auriculars o les parpelles, de pell molt fina, que poden tenir unes inflamacions molt importants. Per exemple, una picada en la parpella pot impedir fins i tot l’obertura dels ulls.

El símptoma més important que acompanya a la picada és la picor. La picazón és més intensa just després de la picada, encara que en alguns casos pot persistir durant un temps. Si l’insecte que ha picat ha estat una abella, una vespa, o un escorpí, el principal símptoma és el dolor.

Algunes persones són al·lèrgiques als verins que inoculen determinats insectes. Aquesta al·lèrgia pot ser local en la pell amb habones molt extensos i que tendeixen a infectar-se o tenir reaccions generalitzades (com una anafilaxia), molt més greus i enfront de les quals haureu d’actuar amb major celeritat acudint a urgències ràpidament.

 class=

A l’estiu, a més, són freqüents les picades de meduses. El contacte amb la pell d’aquests animals marins enrogeix la pell i provoca una gran coïssor. Els nens són un grup de risc davant aquestes picades, per la qual cosa heu de tenir especial cura en la prevenció, evitant el bany en zones amb bancs de meduses. En el cas d’entrar en contacte amb els seus tentacles, és convenient que no fregueu la zona, que la renteu amb aigua marina (mai amb aigua dolça) i acudir al lloc de socors més pròxim per a ser atès.

Recomanacions davant una picada

Generalment les picades no provoquen més que una molèstia transitòria, encara que en nens i bebès la picor els pot portar a gratar-se sense control i crear-se petites ferides. Per a reduir les conseqüències de les picades podeu seguir aquests consells:

  • Abans de res, no perdeu la calma. Pot ser que el bebè o el nen plori de pura desesperació, sobretot si té més d’una picada. Tranquil·litzeu-li, perquè en uns minuts el molestarà menys.
  • Renteu amb aigua i sabó les picades, ja que són ferides en la pell i d’aquesta manera podeu prevenir la infecció.
  • Poseu-li una mica de fred en la pell on estan les picades. Mai apliqueu el gel directament, ja que pot cremar la delicada pell del bebè. Un truc és embolicar el gel en un drap, o posar uns minuts en el congelador alguna tovalloleta humida.
  • Existeixen alguns productes en el mercat especialment dissenyats per a calmar la picor de les picades, com les solucions de calamina.
  • Si les picades són molt extenses, pot ser necessari algun fàrmac antihistamínic en nens majors d’1 any. En aquest cas, el metge us indicarà quin és el més adequat i la dosi segons el pes del nen.
  • En el cas de desenvolupar al·lèrgia o si una picada s’infecta (està vermella i calenta), heu de consultar al pediatre.

Com prevenir les picades d’insectes

El més important davant les picades en bebès, nens i nenes és la prevenció. Encara que alguna picada de tant en tant és irremeiable, sobretot a l’estiu, podeu tenir en compte algunes d’aquestes mesures que us ajudaran a reduir el risc:

  • Useu mosquiteras a casa, també sobre el carro del bebè si aneu a una zona amb abundants insectes.
  • Eviteu zones pròximes a l’aigua al capvespre, principalment en èpoques càlides.
  • Si passegeu pel camp, sobretot en zones amb l’herba alta, portar uns pantalons i màniga llarga farà que el cos estigui menys exposat.
  • No es recomana utilitzar repel·lents d’insectes amb DEET (N,N-Dietil-meta-toluamida) en menors de 2 mesos i s’evitarà sempre que sigui possible en menors de 2 anys.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!