Desenvolupament psicomotor i emocional
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Desenvolupament psicomotor i emocional: el bebè entre 12 i 18 mesos

3 min.

A partir del primer any descobrireu noves habilitats en el vostre bebè. La marxa i l’inici del llenguatge són dos de les destreses que més us cridaran l’atenció. A poc a poc la seva personalitat s’anirà fent més evident, si bé encara té molt a desenvolupar.

Les seves característiques principals

En el període que va dels 12 als 18 mesos del bebè, es produirà una explosió de les capacitats motores i comunicatives. Es posarà dret, començarà a caminar i començarà a entendre el funcionament de moltes de les seves activitats diàries i d’un llenguatge bàsic. Això li permetrà sentir-se poderós i aconseguir cada dia nous aprenentatges.

L”activitat d’un nen d’un any

En aquest període, si no l’ha aconseguit abans, el bebè començarà a deambular de manera autònoma. Es considera que serà capaç de caminar només quan pugui donar més de 5 passos sense ajuda ni suport. La marxa serà més inestable a l’inici, per a anar consolidant-se progressivament. En els primers mesos, serà habitual que augmenti la seva base de sustentació i camini amb les cames més obertes, donant aquesta característica imatge del bebè. Conforme vagi assentant aquesta adquisició, la marxa es tornarà més complexa i serà capaç de caminar portant un objecte a la mà o arrossegant-lo, de pujar i baixar escales o rampes, i de canviar de posició: caminar, parar, ajupir-se i volta a començar.

Quant a la manipulació amb les seves mans, serà capaç de passar pàgines d”un llibre i apilar torres de 3 elements i encaixar peces. També serà capaç d’accionar mecanismes, com, per exemple, encendre i apagar la llum. En resum, anirà sabent per a què s’utilitzen multitud d’objectes.

Comunicació i llenguatge

Des del punt de vista del llenguatge, és una fase en la qual els pares tindreu la sensació que el bebè ho entén tot. També començarà a manifestar característiques del seu temperament o fins i tot alguna rabieta. El llenguatge va en augment. Quan aconsegueix els 18 mesos de vida, comprendrà entorn d’unes 150 paraules i serà capaç d’utilitzar unes 20. Reconeixerà les parts del cos i li encantarà imitar gestos i paraules.

Les relacions socials seran importants i podrà persistir l’angoixa de separació. Buscarà la presència de l’adult en les seves activitats i començarà a interessar-se pels seus iguals.

Desenvolupament del bebè de 12 a 18 mesos, com estimular-lo?

La sensació que tindreu les famílies és que no per a quiet ni un moment. I així ha de ser: en general, no fixarà l’atenció de forma prolongada en cap joguina ni activitat i la intensitat exploratòria pot ser esgotadora per a vosaltres, com a cuidadors.

És una època en la qual no li podreu descurar ni un minut, perquè els bebès de 12 a 18 mesos són ràpids i hàbils i, no obstant això, no tenen capacitat cognitiva per a reconèixer els perills, de manera que el risc d’accidents, com a corts o traumatismes, s’incrementa. 

Desarrollo 12 meses

Durant aquesta època en la qual el bebè comença a comunicar-se millor amb gestos i paraules i serà més autònom quant a moviment, cada vegada jugarà només més temps, encara que prefereixi fer-ho en la vostra companyia. Com a pares o cuidadors, penseu en el joc com a diversió, no és recomanable plantejar-lo amb grans objectius d’estimulació.

Les activitats físiques dins i fora de casa seran les que més cridin la seva atenció, responent així a aquesta necessitat de desplaçament. Li agradarà la música, donar palmades, reproduir sons o paraules, encaixar figures i començarà a introduir-se en el món de la imaginació.

També començarà a entendre com es relacionen les coses entre sí. Les joguines per a bebès de 12 a 18 mesos principalment consistiran en: formar figures amb blocs de plàstic o fusta per a apilar, joguines per a assemblar i desencadellar, pots amb tapes, caixes de joc funcionals, àlbums de fotos familiars, correpasillos, centres d’activitats semi-complexes o llapis, pintures, pinzellis…

Signes d’alerta en els bebès de 18 mesos

En complir els 18 mesos han de caminar de manera independent, encara que es trontollin. A més, tendeixen a assenyalar tot i ja comencen a relacionar-ho amb paraules. Si teniu la sensació que alguna cosa en el seu desenvolupament no és correcte, no dubteu a consultar amb l’o la pediatra. Alguns dels signes que us poden cridar l’atenció són:

 • No camina només.
 • No assenyala parts del seu cos ni objectes.
 • No diu cap paraula amb significat.
 • No imita.
 • No mostra interès per altres nens.
 • No puja graons gatejant.
 • Manipulació maldestra i estereotipada.
 • Absència d’iniciativa per a explorar, tocar, arribar als llocs.
 • No nomena objectes.
 • No es reconeix en el mirall.
 • No comprèn indicacions senzilles.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!