Desenvolupament psicomotor i emocional
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Desenvolupament psicomotor i emocional: el bebè entre 18 i 24 mesos

3 min.

Aquesta etapa del desenvolupament del bebè està marcada pel gran desenvolupament del llenguatge i de la interacció social, com ja començava a manifestar en l’etapa entre els 12 i 18 mesos.

Les seves característiques principals

Des del punt de vista motor, el bebè ja serà molt àgil. Correrà, grimparà, iniciarà el salt i li agradarà jugar amb joguines de rodes i amb pilotes. També serà capaç de pujar i baixar escales i de caminar de puntetes. Dominarà la dimensió vertical, construint torres i les relacions espacials, col·locant peces geomètriques en els forats adequats. Iniciarà el traç quan coixa un llapis i manipularà amb destresa peces petites.

Comunicació i llenguatge en el bebè de 18 a 24 mesos

En aquesta fase sol produir-se una explosió del llenguatge i comprendrà moltíssimes paraules i frases senzilles. De fet, es pot dir que comprendrà pràcticament totes vostres indicaciones, sent capaç de seguir dues ordres senzilles com “agafa la cullera i porta-la a la taula”.

Utilitzarà fins a 200 paraules, incloent algunes tan importants com “no” i “jo”. Començarà a unir paraules, construint el que es coneix com a “frases-paraula”: amb dues paraules construirà una frase senzilla amb la qual expressar-se. També, podria quequejar de tant en tant.

El desenvolupament en nens i nenes de dos anys

L”autonomia adquirida és important i, per tant, és habitual que les rabietas s’intensifiquin i que el bebè vulgui fer les coses de manera autònoma (com menjar o vestir-se). Aquesta autoconsciència i el desig d’autonomia fan que a vegades puguin semblar capritxosos o selectius amb el menjar, les joguines o les rutines. Per tot això, sol disminuir i desaparèixer també l’angoixa de separació, mostrant una independència creixent respecte a l’adult. No obstant això, cada vegada serà més capaç de mostrar afecte i afecte i d’entendre empàticament els sentiments dels altres. 

Desarrollo 18 meses

Conforme van creixent, els nens i nenes precisaran de més de normes i límits, però han de ser concordes a la seva edat i desenvolupament.

Jocs i activitats per a bebès de 18 mesos

Imitarà i tindrà cada vegada més interès per altres nens i altres persones, iniciant cada vegada més jocs conjunts i jocs rítmics. El joc és cada vegada més complex, apareixent el joc simbòlic, com per exemple donar menjar als ninots.

En l’etapa dels 18 als 24 mesos, al bebè poden interessar-li jocs, joguines i activitats com a ninots amb accessoris funcionals, per a posar en pràctica el joc simbòlic, jocs d’imitació (cuina, taller de treball), micròfons amb efectes de so, gronxadors, puzles, mosaics, jocs de coordinació manual i pintures. Probablement també mostra ja interès per les pantalles, però recordeu que abans dels tres anys no és necessària ni recomanable l’exposició a aquests elements.

Com a progenitors o cuidadors, és important que enfoqueu el joc com a diversió i no amb grans objectius d’estimulació, perquè les seves neurones ja s’estimularan davant aquesta beneficiosa activitat.

Signes d’alarma als 24 mesos

Cada nen i nena anirà progressant, seguint el seu ritme i segons les seves qualitats. No heu de tenir pressa. No obstant això, hi ha alguns signes que poden indicar que el seu desenvolupament no succeeix tal com deuria.

  • No para esment al que se li diu ni al que fa.
  • No hi ha joc simbòlic.
  • La relació amb iguals és escassa, amb tendència a l’aïllament, o molt agressiva. Desinterès per les relacions i sense atenció conjunta.
  • No corre ni xuta una pilota.
  • No comprèn indicacions senzilles si no van acompanyades de gestos.
  • Absència de paraules simples com a “pa” o “aigua”.
  • No sap demanar menjar o beguda.
  • Desenvolupament de temors invalidants o de rabietas molt freqüents o intenses.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!