Desenvolupament psicomotor i emocional
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Tot el que necessiteu saber sobre el nounat: els seus canvis des del naixement

4 min.

En qüestió d’hores des del seu naixement, observareu com el vostre nounat va canviant. El seu cos, els seus moviments i els seus sentits s’aniran despertant a poc a poc i adaptant-se a la seva nova vida fora de l’úter.

Un bebè nounat: característiques normals

La postura del nounat és simètrica i bastant rígida. Manté en una certa manera la flexió i posicions fetals de l’interior de l’úter.

Quan està boca amunt, el cap mira al capdavant i els braços i les cames estan flexionats sobre el cos, de manera que els talons no toquen el llit. Els moviments normals en el bebè són bruscos, involuntaris i no coordinats.

Boca avall, els genolls queden doblegades sota el seu abdomen. Solament és capaç d’aixecar el cap el just per a girar-la de costat a costat. Si li aixequeu tirant-li dels braços, el cap li penja, i manté braços i cames flexionats.

Els reflexos del bebè: com aprendre a identificar-los

Una altra de les característiques normals que observareu en el bebè nounat és que té curiosos reflexos que s’exploraran en les primeres revisions pediàtriques per a comprovar la normalitat i correcta evolució del sistema nerviós.

 • EL REFLEX DE CERCA

  També anomenat reflex dels punts cardinals, quan alguna cosa toca la comissura de la boca del bebè, aquest torna el cap i obre la boca buscant en la direcció de l’estímul (o en la del punt cardinal en què la hi ha tocat). Això li serveix per a iniciar les preses i, com tots els reflexos, és un moviment involuntari.
 • EL REFLEX DE SUCCIÓ

  Davant un contacte en el seu paladar, reacciona succionant. Aquest reflex no madura completament fins a les 36 setmanes d’embaràs, la qual cosa explica les dificultats que els prematurs poden tenir per a succionar vigorosa i eficaçment.
 • EL REFLEX DE MORO

  Aquest reflex és normal durant els tres o quatre primers mesos i es diu així en honor al seu descobridor, el pediatre Ernst Moro. També es coneix com a reflex de sobresalt, perquè és així com es provoca. En les revisions pediàtriques se sol explorar deixant-li caure bruscament el cap cap endarrere, la qual cosa fa que el bebè obri els braços i cames, després plori i finalment retorni les seves extremitats a la seva posició original. Aquest reflex també el pot desencadenar un so, inclòs el propi plor del bebè.
 • EL REFLEX TÒNIC DEL COLL

  Fins als cinc o sis mesos, en girar el seu cap cap a un costat, el braç d’aquest costat s’estira i l’altre es doblega pel colze, adoptant el que els pediatres diuen posició d’esgrima.
 • EL REFLEX DE PRENSIÓ

  En fregar el palmell de la seva mà, els dits del bebè es tanquen fortament. En els bebès prematurs és tan enèrgic que els permet mantenir-se en l’aire penjant del dit de l’explorador. Dura com a màxim fins als quatre mesos del bebè.
 • LA MARXA AUTOMÀTICA

  Fins al primer o segon mes, és possible aconseguir que faci uns passos quan li sosteniu amb els peus recolzats en una superfície plana.

Els sis sentits del bebè nounat

El bebè neix amb els sis sentits i és capaç de reaccionar al dolor, a la calor, al fred i fins i tot de distingir sons, olors i sabors.

La vista

Els ulls es comencen a desenvolupar quatre setmanes després de la fecundació i, als quatre mesos d’embaràs, ja són sensibles a la llum.

En néixer, el bebè és capaç de veure la llum i distingir els colors, percebent contrastos, moviments i canvis bruscos d’il·luminació; es pot fixar en les cares i en objectes brillants situats en el seu camp visual.

Enfoca bé el que està a 20 o 30 cm dels seus ulls, és a dir, la distància a la qual normalment es troba la vostra cara, la dels seus pares quan li teniu en braços.

L”oïda

El fetus ja percep sons dins de l’úter, i les mares li noteu donar puntades o moure”s en sentir sorolls forts. A les poques hores de vida, la freqüència cardíaca de bebè nounat s’accelera com més intens és un so. Presta especial atenció a la veu humana i, segons alguns estudis, sembla preferir els tons aguts de la veu femenina als greus propis dels homes.

Recien nacido madre

Durant les primeres setmanes, el nounat pot reaccionar davant els sorolls amb un sobresalt molt aparatós i posant-se a plorar (reflex de Moro) o amb un canvi d’activitat gairebé imperceptible, parpellejant, o deixant de xuclar o de respirar per un moment.

L”olfacte

Des del primer dia de vida, el bebè reacciona davant les olors. És capaç de reconèixer la vostra olor, el de la seva mare, fins al punt que al sisè dia pot reconèixer el vostre pit entre el d’altres dones precisament per l’olor.

El gust

Aquest sentit està poc desenvolupat en néixer, però madura molt ràpidament. D”aquesta manera, als 15 dies de vida, el bebè nounat ja podria mostrar les seves preferències, rebutjant amb ganyotes i moviments d’extrusió de la llengua els sabors àcids i salats, i reaccionant positivament davant els sabors dolços, xuclant-se els llavis.

El tacte

És el primer sentit que es desenvolupa. La pell que envolta la boca és sensible a les vuit setmanes d’embaràs i, sobre les 20 setmanes, ja ho és la de tot el cos.

El bebè nounat és molt sensible a la forma en què se li toca i manipula, i el contacte físic és la forma més precoç i primitiva de comunicació, així com un element crític en la vinculació afectiva amb el bebè.

La propiocepció

A més dels cinc sentits habituals que coneixeu, en realitat s’haurien d’ampliar almenys en un més. La propiocepció és la informació que rep el bebè sobre el seu propi cos, inclosa les seves parts. És l’única manera de desenvolupar habilitats com la coordinació i el control de la força exercida.

Aquest sentit comença a funcionar en l’etapa uterina, però s’anirà activant a poc a poc a través del moviment i la interacció amb l’entorn.

És normal que, com a pares primerizos, tingueu dubtes sobre les característiques del bebè i els canvis que heu d’esperar durant el seu desenvolupament, sobretot en els primers mesos de vida. Malgrat que al principi tots aquests canvis puguin atemorir, l’habitual és familiaritzar-se amb l’evolució del més petit, i sempre que hi hagi dubtes s’ha de consultar al pediatre.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!