Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Decisions prèvies: tipus de part i tipus de lactància

6 min.

Durant l”embaràs, i sobretot quan s’acosta la recta final, hi ha decisions que heu de prendre, com el part o la lactància que desitgeu. No existeix un únic camí vàlid, cada família ha d’informar-se de les diferents i fer una elecció conscient d’acord amb les seves preferències.

Tipus de part: característiques, beneficis i riscos

Part a l’hospital o part en el domicili

La majoria dels parts tenen lloc als hospitals, o almenys està previst que així succeeixi. L’assistència en el part pot variar d’un hospital a un altre, per això és important que investigueu una mica abans de decidir on parireu, i feu totes les preguntes necessàries per a conèixer protocols, opcions de part i ajuda mèdica disponible durant el part en els diferents hospitals.

Però també està l’opció de parir a casa, de fet, dels 400.000 naixements que hi ha a l’any a Espanya, s’estima que entre 1.000 i 1.400 són a casa per decisió de la mare. En casos d’embaràs de risc o si us sentiu més segures en un centre sanitari, llavors un part a l’hospital és la vostra millor opció. Però parir a casa és també una opció segura i vàlida per a dones que teniu un embaràs de baix risc, sempre que estigueu acompanyades per matrones ben formades i amb un pla de trasllat a l’hospital correctament establert per si hi ha complicacions. Actualment, és una opció que no entra en la cartera dels serveis públics de salut.

Part per cesària

Un part per cesària és una intervenció quirúrgica per a extreure el bebè mitjançant una incisió en les parets de l’abdomen i l’úter. La cesària no és la via natural del part i comporta més complicacions que el part vaginal, tant per a vosaltres, les mares, com per al bebè. Però en alguns casos, la cesària és una opció més segura que el part vaginal. Depenent de la situació, podeu tenir:

 • Cesària electiva. És la que es programa abans del part si hi ha una condició materna o fetal que contraindiquen el part vaginal. Pot ser el cas de bebès en presentacions diferents a la cefàlica (és a dir, bebès que no estan col·locats “boca avall”), placenta prèvia, bebès amb un pes estimat major de 5 quilos, 2 o més cesàries prèvies (encara que també pot valorar-se un part vaginal).
 • Cesària en curs de part. Entre altres motius, pot ser per fracàs en la inducció o dificultats amb la dilatació. En aquest cas, no existeix risc imminent per a vosaltres ni per al bebè.
 • Cesària urgent o emergent. Quan se sospita d’un compromís del benestar fetal o quan hi ha un risc vital per a vosaltres. Es practica, entre altres casos, si hi ha un despreniment de placenta o trencament de l’úter.

Part eutòcic o part distòcic o instrumentalitzat

El part eutòcic és el part per via vaginal en el qual el bebè neix sense necessitat de cap instrument. En altres casos, és necessari ajudar en l’extracció del bebè amb espàtules, fòrceps o ventoses. En el part distòcic, es necessita intervenció mèdica, cirurgia o l’ajuda d’aquests instruments.

Part medicalitzat i part natural

Una de les majors preocupacions de les dones embarassades quan s’acosta el dia de part és el dolor i la capacitat de controlar-lo. Moltes de vosaltres voldreu algun tipus d’analgèsia per a l’alleujament del dolor. Actualment l”analgèsia epidural és el mètode més demandat i eficaç. Però recordem que l’epidural és una tècnica invasiva que comporta una sèrie de riscos i efectes sobre el part, requerint una major vigilància, limitant la vostra mobilitat i disminuint la sensibilitat i per tant la sensació d’empènyer; en conseqüència, es passa a tenir un paper més passiu durant el part.

El part natural és un tipus de part amb poca participació dels professionals sanitaris que deixa que la naturalesa segueixi el seu curs. Moltes dones que opteu per un part natural decidiu fer-lo sense analgèsia o anestèsia (sense tractament farmacològic per al dolor) i minimitzant les intervencions com el monitoratge fetal continu o els tactes vaginals. Amb el part natural, sense l’ús d’analgèsia epidural, es pot gaudir de major llibertat de moviments, usant les diferents instal·lacions de la qual pugui tenir la sala de part, com per exemple pilotes de pilates, cadira de parts, lianes, etc.

Segons l’OMS, a més del suport de l’equip mèdic i acompanyant durant el part (el factor més important), existeixen altres mètodes d’alleujament del dolor. El primer és oferir a la dona la possibilitat d’adoptar la postura que ella prefereixi i en la qual senti menys dolor, tant en el llit o fora. Això significa que no té per què s’ha de passar la fase de dilatació necessàriament en el llit i menys encara en posició supina, i que ha de tenir la llibertat de posar-se dempeus, asseure”s o caminar.

Hombre abraza a su mujer embarazada

A més de la llibertat de moviment, entre les estratègies no farmacològiques per a alleujar el dolor durant el part, podeu optar per la immersió en aigua, massatges, injecció d’aigua estèril, acupuntura en mans, peus i orelles i fins i tot hipnosis, encara que la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia recomana que aquest últim mètode només s’utilitzi en parteres que hagin practicat prèviament. I encara que la seva eficàcia no té suport científic evident, però tampoc influeix negativament en el desenvolupament del part, l’aromateràpia i la musicoteràpia us podrien ajudar també a alleujar el dolor. Però entre tots aquests factors, el més important per a disminuir el dolor del part és el suport continu de professionals i de la persona de confiança que us acompanyi.

Part en l’aigua

El part en l’aigua pot ser un gran aliat per al maneig del dolor per a algunes dones que teniu un embaràs de baix risc i és una opció si voleu tenir un paper actiu en el moment del part. Per motius de seguretat, l’ús de la banyera no és compatible amb l’ús de fàrmacs per a mitigar el dolor.

La dilatació dins de l’aigua és tan segura com qualsevol altre procediment, i l’ús d’aigua calenta permet reduir els dolors de la dilatació, preparant a la mare. És possible fer només la dilatació en l’aigua i després donar a llum en el llit o en qualsevol altra posició que decidiu.

És una opció que comença a ser present en alguns hospitals de la xarxa pública. Per això, abans de decantar-se per un centre o un altre, convé conèixer els seus protocols i opcions de part.

Tot el que necessiteu saber sobre lactància materna

El tipus d’alimentació del bebè és una decisió que heu de prendre després de conèixer cadascuna de les opcions. En la majoria dels casos, tots els bebès poden ser alimentats amb lactància materna, lactància artificial o lactància mixta, quan s’alterna la lactància materna i l’artificial.

L”OMS (Organització Mundial de la Salut) i l’Associació Espanyola de Pediatria, entre altres societats científiques, recomanen que els bebès s’alimentin amb lactància materna exclusiva almenys els primers 6 mesos de vida. Alguns dels beneficis i avantatges que l’OMS descriu de la lactància materna són:

 1. Ofereix al bebè protecció enfront de múltiples malalties, gràcies a que els anticossos presents en la llet materna actuen contra la pneumònia, la diarrea, les infeccions de l’oïda i l’asma , entre altres malalties.
 1. Redueix els costos associats amb la cura de la salut, perquè els bebès alletats solen necessitar menys visites mèdiques, menys hospitalitzacions i menys medicaments.
 1. Ajuda a prevenir el sobrepès i l’obesitat en els nens i nenes.
 1. Afavoreix el desenvolupament neurològic.
 1. Promou el vincle matern.
 1. Redueix significativament el risc de la mare de contreure càncer d’ovari i de mama, hipertensió, malalties cardiovasculars i depressió postpart.
 1. És una opció més respectuosa amb el medi ambient perquè, a diferència de la lactància artificial, el consum d’envasos (i tot el que això comporta) és baix.

Lactància artificial des del naixement

Encara que la lactància materna és l’aliment d’elecció per a un desenvolupament òptim del bebè, la veritat és que algunes mares decidiu criar al vostre bebè amb llet de fórmula des del naixement. Sigui com sigui el motiu pel qual doneu llet de fórmula, algunes de les recomanacions bàsiques que heu de saber són:

 • En molts hospitals ofereixen biberons de llet artificial ja preparats. No heu de forçar al nounat al fet que s’ho prengui tot, de fet, amb uns 15 ml per presa els dos primers dies solen ser suficient. Heu de deixar que sigui el bebè qui decideixi quant vol prendre i cada quant temps, sense que passin més de tres hores entre presa i preses aquests primers dies. El que sobri del biberó en cada presa cal rebutjar-lo.
 • A poc a poc aniran augmentant la quantitat de llet, ja que el seu estómac s’anirà fent més gran. Observeu els seus senyals de sacietat per a no sobre alimentar-li, però tampoc li feu esperar a la següent presa si té gana. La presa de biberó ha de ser a demanda del bebè.
 • Per a preparar els biberons heu de seguir les recomanacions que venen en cada llauna de llet artificial en pols. Podeu utilitzar aigua envasada de mineralització feble si no esteu segurs que l’aigua de l’aixeta té un bon control sanitari.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!