Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

El sisè mes d’embaràs

3 min.

Als sis mesos d’embaràs aconseguireu el final del segon trimestre. Els símptomes d’aquestes setmanes seran semblants als del mes anterior, encara que també poden sorgir altres nous com l’insomni o el restrenyiment. A més, és probable que el vostre ventre ja tingui una grandària notable i, a partir d’aquest mes, creixerà molt més.

La prova del sucre en embarassades

Igual que al final del primer trimestre, és moment de realitzar una nova analítica de sang i orina per a avaluar el vostre estat de salut general i detectar infeccions i malalties com l’anèmia.

Encara que no existeix un consens sobre el garbellat universal de la diabetis gestacional, en països d’alta prevalença sí que es recomana mesurar el sucre en l’embaràs i diagnosticar la diabetis gestacional amb el test d’O´Sullivan. La prova consisteix en una primera extracció per a mesurar la glucosa en sang. A continuació, s’ingereix 50 grams de glucosa i, una hora després, s’extreure sang de nou i es torna a controlar la glucosa de nou. Si el resultat és positiu (≥ 140 mg/dls) us hauran de mesurar una altra vegada el sucre en sang després d’una sobrecàrrega oral de glucosa. Així podreu confirmar o descartar la diabetis gestacional.

Moltes dones reconeixen que, encara que no és una prova agradable, és tolerable. No obstant això, per a unes altres, és una prova difícil de gestionar. Per això, és aconsellable que acudiu acompanyades i el més relaxades possible.

En el protocol per a la diabetis gestacional, la primera estratègia de tractament recomana una dieta equilibrada: ni hipocalórica ni restrictiva en hidrats de carboni, però sí que limitant el sucre refinat. Entre les setmanes 28 i 30 se sol realitzar una ecografia per a descartar macrosomía (que el fetus tingui un pes major a la mitjana). Però si el control metabòlic de la mare és bo amb dieta i exercici, i es comprova el benestar fetal, no és necessària una inducció per a avançar el part.

Insomni i altres símptomes en el sisè mes d’embaràs

L”insomni en aquesta fase de l’embaràs és un símptoma bastant freqüent. Els problemes per a dormir en aquest període poden ser provocats per l’augment de la freqüència cardíaca, la falta d’aire, l’acidesa, perquè teniu una major freqüència urinària, les nàusees o les enrampades a les cames. També us pot afectar la falta de comoditat per la grandària del ventre i fins i tot els malsons que us causi la preocupació sobre si s’estarà desenvolupant tot bé i la inquietud de convertir-vos en mare. 

Embarazada con insomnio

Per a intentar descansar més, es recomana que limiteu la ingesta de líquids hores abans d’anar-vos al llit, reduir el consum de cafeïna i que dormiu sobre el vostre costat esquerre, amb els genolls doblegats i un coixí entre les cames. Encara que, en realitat, la que més us ajudarà a dormir serà aquella postura o postures (probablement no passareu tota la nit en la mateixa posició) en la qual us trobeu més còmodes.

Un altre dels símptomes propis de l’embaràs, que tendeix a accentuar-se conforme va creixent el ventre al llarg de les setmanes, és el restrenyiment. I és que, a més de que les hormones de l’embaràs fan que el trànsit intestinal sigui més lent, l’úter pot fer pressió en el recte dificultant l’evacuació. Per a alleujar el restrenyiment durant la gestació podeu seguir algunes senzilles mesures:

  • Beure més aigua.
  • Augmentar la ingesta de fibres (com a cereals integrals).
  • Menjar fruites i verdures crues.
  • Caminar diàriament.
  • Adoptar una postura en el bany asseguda, amb els genolls elevats.

En el cas que aquestes mesures higiènic dietètiques siguin insuficients, el vostre metge us podria indicar un tractament farmacològic amb laxants.

Quant pesa el bebè als sis mesos d’embaràs?

Entorn de la setmana 24 d’embaràs, el fetus pesa ja aproximadament 600 grams i mesura uns 21 centímetres. Aviat començarà a guanyar més pes, perquè comença a emmagatzemar greix. Però encara té espai suficient per a moure”s, per la qual cosa la posició del fetus als sis mesos de gestació és molt variable. Encara que dorm molt, també canvia de posició diverses vegades al dia, donant voltes i puntades. Les mamàs notareu la majoria d’aquests moviments, igual que sentireu altres més rítmics, en forma d’espasmes: és el singlot del bebè.

En aquest mes comencen a desenvolupar-se les vies respiratòries inferiors dels seus pulmons, però no tenen aire pel que no poden emetre cap so. Així heu de saber que el singlot no genera soroll, i que tampoc poden plorar els bebès dins del ventre matern, per la qual cosa no es pot escoltar el bebè dins del ventre.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!