Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Set mesos d’embaràs, arribeu a l’últim trimestre

4 min.

Durant aquest mes les molèsties típiques de l’embaràs, com les ganes freqüents d’orinar o el cansament, s’accentuaran. El pes de la panxa comença a desequilibrar la vostra postura corporal, la qual cosa us pot causar dolor d’esquena i entorpir els vostres moviments.

Si el bebè naixés de manera prematura al llarg d’aquest mes, es tractaria amb els protocols mèdics i seguiment d’un prematur extrem (bebès nascuts abans de les 28 setmanes) amb cures especials en una unitat neonatal de l’hospital.

Ciàtica i altres símptomes en l’embarassada de set mesos

El dolor lumbar en l’embaràs és habitual durant el tercer trimestre, sobretot en aquelles dones amb aquesta malaltia prèvia. Els canvis físics de l’embaràs provoquen que l”esquena hagi de suportar més pressió, a més es corba cap endavant perquè pugueu mantenir l’equilibri. El dolor que apareix en la part baixa i central de l’esquena pot alleujar-se amb exercici, sent les activitats aquàtiques les més recomanades en el tractament del dolor lumbar associat a l’embaràs.

Embarazada con dolor de espalda

A més, també podeu sentir dolor en la part superior del gluti, formigueig a les cames o burxades en la zona lumbar o en la part posterior de la cuixa, més o menys intens, segons la postura. La ciàtica en l’embaràs apareix aproximadament en el 35% de les gestants, i es produeix per la pressió i inflamació que sofreix el nervi ciàtic. Alguns consells per a evitar o disminuir aquest dolor són:

  • Cuidar la higiene postural: mantenir els malucs cap endavant i l’esquena recta, sense arquejar-la en caminar.
  • Evitar agafar pes i, en el cas de fer-lo, respectar una posició correcta flexionant els genolls i mantenint l’esquena recta.
  • Dormir de costat en un matalàs dur.
  • No passar molt de temps en repòs, excepte indicació mèdica.
  • Realitzar exercicis permesos durant l’embaràs per a enfortir els músculs.
  • Usar un calçat amb poc taló, però que no sigui totalment pla.

Un altre dels símptomes d’una embarassada de set mesos pot ser l’aparició de crostes o secrecions en els mugrons. Això es deu al fet que el cos de la dona inicia la producció de precalostre, el precursor del calostre. Si dels vostres pits degota un líquid espès i groc no us preocupeu, és totalment normal. Igualment, si no noteu cap secreció, també podeu estar tranquil·les, això no significa que no aneu a produir llet quan neixi el bebè.

Diferències entre les contraccions de Braxton Hicks i les de part prematur

Ja des del trimestre passat podeu començar a sentir les contraccions de Braxton Hicks, però s’aniran fent més evidents en aquest últim trimestre. Aquestes contraccions són diferents a les de part quant al dolor i la periodicitat, però sobretot perquè no dilaten el coll de l’úter, per la qual cosa no poden provocar un part prematur.

Amb aquestes contraccions el cos s’està preparant per al treball de part, però no significa que el part sigui imminent. Sentireu que l’abdomen es contreu i s’endureix, encara que no fa mal. A més, són irregulars quant a intensitat i freqüència. En canviar de posició o després de prendre un bany calent, aquestes contraccions cessen. En qualsevol cas, si teniu dubtes o les contraccions es mantenen, sempre heu de consultar amb un professional sanitari.

Què heu de tenir en compte en l’últim trimestre d’embaràs

Sobre el setè mes d’embaràs solen començar les classes de preparació al part. Podeu acudir a classes privades o per la sanitat pública. En aquestes sessions us formaran tant teòricament com a través de pràctiques sobre el part i la cura del bebè. Coneixereu quines són les fases del part, els diferents mètodes d’alleujament del dolor i l’assistència al nounat. També practicareu tècniques de relaxació i control de la respiració, i com empènyer en el moment de l’expulsivo.

En les classes prenatals també us informaran sobre com podeu preparar el pla de part. Amb aquest document, que heu de presentar a l’hospital on aneu a tenir al bebè, podeu expressar les vostres preferències sobre diferents aspectes del part com la participació activa de la parella o acompanyant, l’elecció del lloc, la posició i la mobilitat durant el part, el tractament i maneig del dolor, el monitoratge fetal, el trencament de bossa, o el contacte immediat pell amb pell després del naixement.

També és el moment de començar a preparar la canastilla o bossa de l’hospital. Heu d’incloure tot el necessari durant el part i l’estada posterior a l’hospital. Roba interior, sabatilles, sostenidors de lactància, camisones o pijames, un necesser per a la higiene personal i roba per a tornar a casa. Per al bebè, depenent del lloc en el qual doneu a llum, us poden proporcionar diferents coses. Però, en general, heu de portar diversos canvis de roba interior i exterior (millor que sigui còmoda i fàcil de posar i llevar), mitjons, bolquers, una esponja suau per a netejar al bebè en els canvis de bolquer i una manta.

Què fa un bebè en el ventre als 7 mesos?

Si bé encara es mouen molt, sobretot els braços i les cames, alguns bebès adopten ja la posició fetal cefàlica. Amb el cap cap avall notareu que els moviments són diferents, i fins i tot una certa pressió en la pelvis. En realitat poden tornar a girar diverses vegades en les setmanes que us queden d’embaràs, però molts bebès segueixen així fins al moment del part.

Sentireu com respon als sorolls forts amb sobresalts, i és que també percep els sons exteriors. Si a les 24 setmanes d’embaràs ja és capaç d’escoltar la seva mare (la vostra veu, la vostra respiració, el batec del vostre cor…), en les últimes setmanes de gestació el fetus és capaç de distingir diferents sons, diferenciar veus femenines i masculines i reconèixer entre altres la veu de la seva mare.

Quan l’embaràs arriba al tercer trimestre, els moviments del bebè també es notaran des de l’exterior. A més, ells ja senten les carícies que li feu a través de la panxa i responen amb més moviments de braços, cap i boca. Aquest és un dels motius pels quals els bebès somriuen dins del ventre matern, encara que sigui un somriure inconscient estan responent als diferents estímuls que els aporta la sensibilitat cutània i els receptors gustatius i olfactoris del líquid amniòtic.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!