Salut
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Què és el còlic del bebè o còlic del lactant?

3 min.

El còlic del lactant és un quadre de causa desconeguda, caracteritzat per un plor inconsolable i sense motiu aparent que presenta sovint un bebè que està perfectament sa.

La definició clàssica de còlic del lactant es basa en la regla de Wessel, coneguda també com “la regla del tres”: és un plor que dura més de tres hores al dia, més de tres dies a la setmana i que persisteix durant més de tres setmanes.

Quan comencen els còlics del bebè: símptomes per a detectar-los

Solen començar al voltant de la segona setmana de vida i persisteixen fins al tercer o quart mes. Com a símptomes que us ajudaran a identificar si el bebè té còlics, podeu detectar que des del capvespre fins a entrada la matinada, el bebè comença a plorar de manera inconsolable, cridant i encongint les cames com si li fes mal el ventre.

Aquests signes van fer creure als i les professionals que la causa del plor eren els espasmes de la musculatura intestinal, i d’aquí ve que es conegui com a còlic, però no hi ha cap certesa que així sigui. És habitual que entre les sis i les dotze de la nit els bebès estiguin més nerviosos (i que els pares estigueu més cansats). Pel que s”accepta com a normal que plorin fins a un màxim de tres hores, a les sis setmanes de vida, disminuint fins a una o dues hores diàries als tres mesos.

Causes del còlic del lactant o còlics del bebè

És possible que els mateixos mecanismes que expliquen aquest plor considerat normal (tensió del nen i la vostra ansietat) causin un quadre més aparatós i prolongat del còlic en bebès molt sensibles i que tinguin l’intestí irritable. No obstant això, la veritat és que encara no hi ha cap explicació satisfactòria sobre aquest tema. 

Colico del lactante

Sovint es considera que el còlic és un calaix de sastre en el qual s”inclouen diferents problemes. Alguns casos podrien explicar-se per una al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca (la del biberó, o la que preneu les mares si doneu mamar . També podria ser per un reflux que no arriba a causar la regurgitació visible de llet, però sí que provoca una molesta coïssor en l’esòfag del bebè.

Com llevar el còlic al bebè: tractament i remeis

Partint que és un problema de causa desconeguda i que no hi ha cap medicament ni remei que el solucioni de manera dràstica, sí que podeu tenir en compte una sèrie de recomanacions sobre què podeu fer per a alleujar el còlic al bebè, seguint sempre les indicacions del pediatre:

  • Anticipar-se al problema.

En molts casos, el plor s’inicia gairebé matemàticament a una mateixa hora, de manera que podeu treure-li a passejar una estona abans, perquè passi el moment crític adormit.

  • Descarteu amb calma altres causes de plor.

Encara que ja sapigueu per experiència que no és la fam, ni la calor, ni el somni, ni la brutícia, ni la falta de companyia el que li fa plorar, és recomanable que el comproveu rutinàriament amb una actitud assossegada, parlant-li amb suavitat i tractant de transmetre-li seguretat i confiança.

  • Tècniques de relaxació.

El xumet, moviments rítmics, contacte físic, massatges, música o sons li poden calmar, almenys, transitòriament. Passejar amb el bebè en la motxilla de porteo, bressolar-lo o descansar amb ell ficat al llit sobre el ventre sol ser també eficaç.

  • El nen està sa.

Si a la frustració i l’esgotament que causa el plor inconsolable del bebè afegiu dubtes sobre la seva salut, serà gairebé impossible que mantingueu la calma que convé transmetre-li al bebè.

  • Acceptació del plor del bebè i acompanyament.

Pretendre que el bebè carrer com sigui només serveix per a posar-li més nerviós. Per contra, si teniu una actitud comprensiva i pacient pot ser de gran ajuda.

  • Descans i ajuda.

És fonamental que arribeu a les hores difícils amb el màxim d’energies i que, si es compta amb ajuda, aquesta permeti assegurar el descans especialment, de la mare.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!