Salut
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Què és la dermatitis del bolquer i com tractar-la en bebès

3 min.

La dermatitis del bolquer és la irritació de la pell coberta pel bolquer. Es manifesta per un enrogiment i l’aparició de diferents lesions com a butllofes o descamacions, més o menys doloroses al contacte.

Causes de la dermatitis del bolquer en els bebès

És causada per la combinació de diferents factors que poden atacar la pell de l’àrea del bolquer:

 • Humitat, falta d’aire i fregament.
 • Amoníac produït per l’orina.
 • Irritants de la femta, sobretot quan es tornen àcides en les diarrees.
 • Productes utilitzats per a rentar bolquers de tela.
 • Abús de sabons durant el bany.

No obstant això, no totes les dermatitis que afecten l’àrea del bolquer són produïdes exclusivament per l’acció d’aquests irritants. Els bacteris i, sobretot, els fongs poden complicar o ser els responsables d’una dermatitis. En nens o bebès que pateixen de dermatitis seborreica, èczema atòpic o psoriasis, l’especial forma de reacció de la seva pell pot manifestar-se precoçment en aquesta zona. A més, alguns bebès poden presentar al·lèrgia a ingredients específics de determinats bolquers o tovalloletes.

Com prevenir la dermatitis del bolquer

Les recomanacions que heu de seguir, tant per a prevenir com per a curar la dermatitis del bolquer són les següents:

 • Canvi de bolquers al més aviat possible. El millor bolquer no és el més absorbent, sinó el que es canvia abans.
 • Neteja de la zona del bolquer sol amb aigua o amb un sabó suau. Eviteu l’ús de tovalloletes humides (tret que estigueu fora de casa).
 • Procureu que el bebè passi una estona cada dia sense bolquers.
 • Pomada a base d’òxid de zinc a les nits o sempre que ho canvieu si el bebè té tendència a irritar-se. Hi ha moltes marques en el mercat i l’efecte que fan és de barrera per a protegir la pell.

És important que sapigueu que el talc i qualsevol pols pot complicar la curació. Tampoc han d’emprar-se pomades amb antibiòtics, antifúngics o corticoides si no les recepta el pediatre.

Crema bebe

Quan visitar al pediatre

La irritació de la zona del bolquer és una cosa freqüent en algun moment de la vida del bebè, però generalment es resol amb les mesures esmentades anteriorment. No obstant això, en els següents casos heu de consultar amb el seu pediatre perquè avaluï uns altres possibles tractaments:

 • La pell del bebè no ha millorat en tres dies.
 • La dermatitis està dificultant el somni del bebè.
 • La pell es posa en carn viva o sagna.
 • Apareixen butllofes o úlceres en les zones afectades per la dermatitis.
 • L”enrogiment s’estén més enllà de la zona coberta pel bolquer.

Dermatitis per càndides

Les càndides, com tots els fongs, proliferen de seguida en presència d’humitat. Qualsevol microbi infecta més fàcilment la pell quan la seva integritat s’ha perdut per una erosió o ferida.

Encara que aquesta infecció apareix gairebé sempre complicant una dermatitis de bolquer normal, també pot fer-ho directament, quan el nen té aquest fong en la boca (muguet) o està rebent antibiòtics que alteren l’equilibri de la flora intestinal i afavoreixen el creixement de les càndides. La pell s”enrogeix llavors molt més , formant grans plaques de color vermell brillant envoltades sovint per altres més petites, com a satèl·lits.

Quant al seu tractament, el preparat antifúngic que recepti el seu pediatre el resoldrà en pocs dies.

Quant triga a curar-se la dermatitis del bolquer

Les dermatitis del bolquer no complicades solen curar-se en pocs dies. En el cas de dermatitis sobre infectades per càndides, solen durar entre 10 i 15 dies. Les dermatitis amb infeccions bacterianes (solen cursar amb presència de butllofes i enrogiment més marcat al voltant de les obertures com a vagina i anus) es curen en 7-10 dies.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!