Salut
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Síndrome de mort sobtada en lactants (SMSL), què és?

3 min.

La síndrome de la mort sobtada del lactant (SMSL) es defineix com la defunció inesperada i inexplicable d’un bebè que, estant absolutament sa quan es va adormir, és trobat mort sense que l’autòpsia trobi cap causa.

Quines són les seves causes?

Aquesta és una de les més doloroses i devastadores experiències que es poden sofrir com a progenitors. Al desconsol d’una pèrdua, tan inesperada com cruel, se li afegeix el desconcert que ningú pugui oferir una explicació a la mort sobtada d’un bebè. I és que, malgrat les nombroses recerques que es venen efectuant, segueixen sense conèixer-se la causa exacta d’aquestes defuncions.

No obstant això, el que sí han descobert aquests estudis són els factors que augmenten el risc que un bebè pugui morir sobtadament, i entre ells destaca la postura en la qual dorm. El risc que un lactant mori per mort sobtada es duplica entre els que dormen boca avall.

Amb què es relaciona la mort sobtada en bebès

La disminució de la mortalitat infantil per altres causes ha situat a la síndrome de la mort sobtada en lactants com la primera causa de mortalitat infantil (en països desenvolupats) entre els 30 dies i els 12 mesos d’edat.

Madre triste

S”estima que el SMSL afecta a un de cada 1000 bebès menors d’un any, encara que hi ha poques estadístiques recents. El que sí que és evident és la disminució de la xifra des que es recomana, que els bebès dormin boca amunt.

Té el bebè risc de patir mort sobtada?

Existeix l’anomenada hipòtesi del triple risc que teoritza sobre la convergència, de manera simultània, de tres circumstàncies en aquells casos de SMSL. Segons aquesta hipòtesi han de coincidir:

  • Un lactant vulnerable: amb algun defecte o anormalitat que el fa vulnerable
  • Període crític del desenvolupament: típicament entre els 2 mesos i els 4 mesos.
  • Un factor extern d’estrès: en un lactant vulnerable, actua com a desencadenant.

Aquests factors externs d’estrès es divideixen en factors de risc intrínsecs al bebè (la prematuritat, l’exposició prenatal al tabac i l’alcohol o el sexe masculí) i factors de risc extrínsecs (dormir boca avall o de costat, l’excessiva calor o dormir en un matalàs molt tou.

És possible prevenir la síndrome de mort sobtada en bebès?

En desconèixer les causes exactes de la mort sobtada del lactant o SMSL, és important que tingueu en compte les següents recomanacions i mesures:

  • Ficar-los al llit a dormir boca amunt.

Dormir boca avall duplica el risc de mort súbitaen els bebès, i la posició de costat tampoc és segura.

  • Evitar el tabac des d’abans del naixement.

Que els progenitors fumeu augmenta la possibilitat que el vostre bebè sofreixi una mort sobtada.

  • No abrigar-lo en excés.

El sobreescalfament també s’ha relacionat amb aquesta síndrome, per la qual cosa cal evitar abrigallar-los massa o tenir la calefacció molt alta.

  • Evitar matalassos i coixins tous i roba solta.

Un bressol a la vostra habitació és el lloc més segur perquè el bebè dormi. El matalàs ha de ser ferm i heu d’evitar llençols, edredons, coixins i joguines en el bressol.

  • Donar mamar si és possible.

La lactància materna redueix el risc de mort sobtada en el bebè.

Respecte a la possible relació entre les vacunes i la síndrome de mort sobtada del lactant, en aquesta informació del Ministeri de Sanitat sobre el SMSL, es recomana seguir amb el calendari de vacunació establert entre les mesures per a reduir el risc de mort sobtada.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!