Alimentació
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Inici de l’alimentació complementària

3 min.

L”alimentació complementària és el procés pel qual se li ofereix al bebè com a complement a la lactància (ja sigui materna o de fórmula) aliments sòlids o líquids. En aquest article, teniu una sèrie de consells bàsics sobre quan iniciar-la i algunes recomanacions perquè sigui un procés segur i respectuós amb les necessitats del bebè.

Quan ha d’iniciar-se l’alimentació complementària en el bebè?

Les recomanacions actuals de l’Organització Mundial de la Salut secunden mantenir la lactància, materna o amb llet de fórmula, de manera exclusiva els primers 6 mesos de vida. De manera que, l’alimentació complementària, abasta el període comprès entre els 6 i els 12 mesos.

A partir dels 12 mesos, el bebè passa a tenir una alimentació completa.

En el període de l’alimentació complementària, la llet continua sent l’aliment més important, encara que amb el pas dels mesos els aliments sòlids aniran adquirint més protagonisme. 

Alimentacion complementaria

Els experts indiquen que l’alimentació complementària no s’ha d’iniciar en cap concepte abans dels 4 mesos, entre altres motius perquè l’organisme del bebè no està preparat per a assimilar aliments diferents de la llet. Per contra, la introducció de l’alimentació complementària tampoc ha de demorar-se més enllà dels 7 mesos d’edat, ja que, a partir d’aquest moment, les necessitats d’energia i nutrients que necessita el bebè per a créixer i desenvolupar-se de manera adequada no estaran cobertes del tot amb la llet.

Quin mètode d’alimentació complementària heu de triar?

Cada vegada més famílies opten per oferir l’alimentació sense triturar pels múltiples beneficis que aporta al desenvolupament dels bebès. No obstant això, sou vosaltres, les famílies, els qui heu de decidir en quin format inicieu l’alimentació complementària, podent variar segons les circumstàncies o necessitats.

Aliments sòlids per al bebè

Els aliments sòlids podeu oferir-los en la seva forma original o a trossets sent el bebè qui dirigeix el procés. L’alimentació complementària dirigida pel bebè, anomenada baby-led weaning (BLW) en anglès, ofereix la possibilitat que sigui el bebè qui gestioni la ingesta de menjar. Per a això, ha de mantenir-se assegut de manera estable, no tenir el reflex d’extrusió (quan el bebè rebutja amb la llengua els aliments que no siguin llet), ser capaç de manipular els objectes i portar-los-hi a la boca.

El BLW afavoreix l’autonomia del bebè i la seva adaptació als menjars. No obstant això, heu d’evitar oferir els aliments de consistència dura o massa petits, com la fruita seca, o algunes fruites i verdures crues. Existeix risc d’ennuegada , per la qual cosa es recomana que tingueu coneixements en les maniobres de desobstrucció de la via aèria i reanimació cardiopulmonar.

Aliments triturados

Si trieu alimentar al bebè utilitzant triturats, heu d’elaborar els purés incloent aliments dels diferents grups: vegetals, fruites, proteïna animal, llegums i cereals. Però fins i tot en el cas que comenceu amb aquesta opció, és convenient que, entre els 8 i els 10 mesos, comenceu a introduir a poc a poc algun aliment sòlid, perquè vagi acostumant-se a les diferents textures, grandàries i sabors.

Com iniciar l’alimentació complementària de manera adequada

Si teniu qualsevol dubte sobre l’alimentació complementària, podeu consultar amb el pediatre o fins i tot amb un nutricionista infantil. Les consideracions, en general, que heu de tenir en compte en iniciar l’alimentació complementària són les següents:

  • La llet continua sent un aliment molt important, heu de continuar oferint-la a demanda del bebè.
  • L”acte de menjar és també un acte social i familiar. És interessant introduir rutines i espais, en la mesura que sigui possible, concordes als vostres valors i horaris familiars.
  • Heu de manipular els aliments de manera higiènica. Sempre que sigui possible, convé optar per productes frescos i diversificar l’oferta per a assegurar una bona elecció de nutrients.
  • Acompanyeu al bebè en funció de les seves necessitats: inicialment el vostre paper ha de ser més actiu, per a a poc a poc fer-li a ell més partícip de tot el procés.
  • La quantitat d’aliment a l’inici és petita, però heu d’incrementar-la progressivament.
  • Heu d’oferir-li aigua.
  • Els aliments heu de cuinar-los sense sal i sense sucre.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!