Cures generals i prevenció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com ajudar al fet que el bebè dormi millor

5 min.

El somni en els bebès i nens és diferent al somni dels adults. Els nounats tenen un ritme ultradiano (no està sincronitzat amb la llum solar), per la qual cosa alternen períodes de somni, alimentació i vigília independentment de si és de dia o és de nit. Progressivament, aquest ritme biològic es va adaptant i, entorn dels quatre mesos d’edat, comencen a adoptar el ritme circadiari (distingeixen el dia de la nit). Però això, ara com ara, solament significa que passaran més temps desperts mentre hi hagi llum solar, i no sempre es tradueix en nits senceres dormint sense despertar-se.

Quant ha de dormir el bebè segons la seva edat?

No existeix un patró de somni comú per a tots els bebès segons la seva edat, solament algunes estimacions generals. Dependrà de cada nen o nena que dormin més o menys hores al dia, i de forma més continuada o amb nombroses interrupcions.

Hores recomanades de somni per a un nounat

Durant el primer mes de vida, els bebès dormen una mitjana de 14 a 17 hores diàries, amb varis despertessis per a menjar. Això serà així, aproximadament, fins als tres mesos d’edat. Conforme passa el temps, la necessitat d’hores de somni del bebè anirà disminuint i a més comença a interactuar amb el seu entorn i la seva família.

Quantes hores dormen els bebès entre els tres i els sis mesos d’edat

Arribats a aquest moment, notareu que el patró de somni del vostre bebè es modifica. A més de passar més temps despert durant el dia, es redueix el nombre total d’hores de somni (de 15 a 12 hores diàries aproximadament). Els despertessis nocturns continuaran sent habituals i normals en molts dels bebès, encara que alguns ja comencen a dormir més hores de forma continuada i a demandar menys aliment a la nit.

A partir dels sis mesos

L”activitat diària als sis mesos d’edat és més significativa, i ja dormen la major part del temps a les nits, amb algunes migdiades més o menys breus durant el dia. Entre els 9 i els 15 mesos els bebès solen fer 2 migdiades diürnes i, a partir d’aquesta edat, quedarà una migdiada diürna que sol mantenir-se fins als 3-4 anys d’edat.

Les finestres de somni

L”espai entre les migdiades d’un bebè, els moments de vigília, es coneix com a finestres de somni. Encara que varien molt entre un bebè i un altre, conèixer-les us pot ajudar a acompanyar al vostre bebè en la inducció del somni i així facilitar una rutina de migdiades i de somni nocturn. I és que, si espereu que estigui massa cansat perquè dormi, pot ser que li resulti més complicat agafar el son.

 • Els bebès nounats, i fins als dos mesos d’edat, solen poder passar entre 45 minuts i 1 hora desperts entre somni i somni.
 • Dels dos als quatre mesos, aquest temps augmenta fins a una 1 hora o 2 hores aproximadament.
 • Entre els quatre i els sis mesos d’edat, ja poden estar desperts des d’1 hora i mitja fins a 2 hores i mitja.
 • Dels sis als nou mesos, el temps que solen romandre desperts entre migdiades arriba fins a les 2 hores i 30 minuts.
 • Entorn del primer any de vida, ja és habitual que puguin passar desperts 4 hores entre migdiades.

Encara que aquests horaris són aproximats, podeu observar al vostre bebè per a conèixer els seus senyals de cansament (es frega els ulls o les orelles, badalla, sembla una cosa més irritada, etc.) i aprofitar aquest moment per a intentar que s’adormi.

On ha de dormir el nounat

La decisió d’on ha de dormir el bebè parteix de les necessitats i preferències de cada família. Les opcions es resumeixen en:

 • un bressol independent,
 • un bressol de llit familiar (pegada al llit) o
 • directament compartint llit amb vosaltres.

El llit familiar és un costum ancestral i està molt arrelada en moltes cultures del món. I encara que en últim segle, en el món occidental, hi ha hagut més tradició que el bebè dormi en el seu bressol, és destacable recordar que el contacte físic afavoreix la lactància materna i la vinculació afectiva amb el bebè. A més, pot ajudar al fet que els despertessis del bebè siguin, si no menys freqüents, sí menys intensos.

Colecho

En la mateixa habitació

En general, durant el primer any de vida és recomanable que el bebè dormi en la mateixa habitació que vosaltres i vosaltres (en el seu bressol, en un bressol de llit familiar o en el vostre llit).

Quan cregueu que ha arribat el moment que dormi en una habitació independent, si no espereu que el decideixi el nen o la nena per si mateix, podeu fer el trasllat. Si el canvi no resulta bé i dormiu tots pitjor, sempre podeu tornar a incloure-ho en la vostra mateixa habitació.

Hàbits a l’hora de ficar-se al llit: com induir el somni a un bebè

Excepte casos excepcionals, tots els nens acaben tard o primerenc dormint sols i almenys vuit hores seguides. Però heu d’entendre les necessitats dels bebès i ajustar les vostres expectatives al nou membre de la família. Que un bebè dormi en hores diferents a les vostres o que tingui varis despertessis nocturns, pot no ser un problema de somni del bebè, sinó un problema d’incompatibilitat amb els vostres horaris i necessitats de descans adult.

Per a ajudar a la maduració del somni infantil són aconsellables les recomanacions que s’inclouen en el que es coneix com a higiene del somni:

 • intentar portar uns horaris de somni ordenats, acoblats als ritmes llum i foscor,
 • ordenar els horaris d’alimentació,
 • regular l’exposició a la llum solar i a les pantalles.
 • De nit la llar ha d’estar més calmat, silenciós, amb llum tènue o foscor.
 • D”altra banda, les rutines com el bany, el moment del joc o el conte prèviament a l’hora de dormir, us poden ajudar a establir el ritme circadiari en somni del bebè.

Les millors postures per al descans del bebè

Es recomana posar als bebès a dormir boca amunt, ja que aquesta postura disminueix la incidència de la síndrome de mort sobtada del lactant. Però, quan estiguin desperts, s’aconsella que aneu canviant la seva postura de manera freqüent. A més, cal posar als bebès boca avall de tant en tant per a evitar deformitats al cap i afavorir el to i el control postural. No és necessari forzales si no els agrada, n”hi ha prou amb portar-los en braços o portearles per a variar la postura.

A més de la postura hi ha altres factors a tenir en compte: proporcionar-li un matalàs rígid, evitar edredons i coixins, no abrigar massa al bebè, ni posar-li roba o accessoris que puguin impedir que es mogui lliurement.

Problemes en dormir

Quan sembla que heu aconseguit una rutina que us permet descansar, pot ser que succeeixin canvis en el somni del bebè que us descol·locin. Les crisis de somni, o regressions, no ocorren en tots els nens i nenes, però saber què està passant us ajudarà a suportar-les.

Aquestes regressions duren entre dues i sis setmanes: el bebè que abans s’adormia amb facilitat i profundament, ara sembla que no vol dormir i es desperta constantment. En aquestes crisis influeixen el canvi biològic del somni (com succeeix entorn dels quatre mesos), l’ansietat per separació (al voltant dels vuit mesos), l’adquisició de noves inquietuds i habilitats (als 12 mesos, quan molts ja fan els seus primers passos), i el desig d’exercir la seva independència (als 18 mesos).

Un altre dels problemes que poden tenir els nens i les nenes en dormir són els malsons o terrors nocturns. Aquests somnis agitats i angoixants es presenten amb major freqüència durant l’etapa preescolar, i estan molt relacionats amb la por a la foscor. Però poden donar-se fins i tot abans dels 3 anys.

Els malsons a vegades es manifesten en èpoques d’estrès o d’incertesa davant els canvis, com una mudança o el naixement d’un germà. Per a afavorir un somni tranquil heu de mantenir, en la mesura que sigui possible, la rutina diària. També és convenient evitar pel·lícules o llibres que puguin causar-li por, sobretot abans de dormir. I, per descomptat, heu de tenir paciència quan es desperti sobresaltat, tranquil·litzar-ho, definir el que ha ocorregut i calmar-ho perquè es torni a dormir.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!