Cures generals i prevenció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pros i contres del xumet per als bebès

3 min.

L”ús del xumet està molt arrelat en la nostra societat, ja que calma al bebè, apaivaga el seu plor, i a vegades ajuda al fet que s’adormi. No obstant això, el seu ús és motiu de controvèrsia fins i tot entre professionals i hi ha multitud d’informació tant a favor com en contra de la seva utilització.

Un xumet és bàsicament un mugró de silicona perquè el bebè el xucli. I és que el reflex de succió és un moviment innat en el nounat. Des que estan en l’úter, els bebès es xuclen els dits com a entrenament per a l’alimentació i perquè els relaxa.

Punts negatius del xumet en bebès

A més d’extreure la llet del pit matern o de la tetina del biberó, la succió és un mecanisme d’alimentació que també ajuda al bebè a tranquil·litzar-se i li aporta consol. Per això molts nens i nenes passen tantes hores al pit, o demanden un xumet o usen el seu propi dit per a succionar. El risc que el bebè succioni el seu dit o el xumet és que, conforme la seva boca es va desenvolupant, aquesta pot deformar-se. Per això és important que aquest hàbit no es prolongui en el temps.

Quan posar el xumet al nounat

El xumet en els nounats alletats ha d’evitar-se durant els primers dies de vida. És convenient que no substitueixi les preses de pit perquè res interfereixi en l”agarri i la succió necessària per a extreure la llet, igual que pot ocórrer amb la tetina del biberó. Una vegada que la lactància materna està establerta, entorn del primer mes de vida, i si el guany de pes és correcta, podeu oferir-li el xumet al bebè.

Als nounats alimentats amb llet de fórmula de manera exclusiva, podeu donar-li el xumet des dels primers dies de vida.

Pros de l’ús del xumet

L’ús de xumet en bebès a l’hora de dormir és un dels factors protectors de la síndrome de la mort sobtada del lactant (SMSL), al costat d’altres recomanacions com col·locar al bebè boca amunt, evitar abrigallar-lo excessivament o que el seu matalàs no sigui massa tou.

Bebé durmiendo con chupete

Si mentre dorm, al bebè li cau el xumet, no és necessari que torneu a posar-l’hi. I per descomptat mai s’ha d’untar en solucions dolces.

Millor moment per a retirar el xumet

Per norma general, l’ús de xumet hauria de reduir-se a moments puntuals, com l’hora de dormir, com a mètode analgèsic no farmacològic (si no teniu l’opció de donar-li el pit) o si el bebè està intranquil o ansiós.

Es recomana que entre el primer any d’edat i els dos anys inicieu una retirada gradual del xumet. La protecció davant la síndrome de mort sobtada del lactant que li ofereix la succió durant el somni ja no és necessària quan compleixen un any de vida, ja que el SMSL és excepcional arribats a aquesta edat.

A partir dels dos anys augmenta considerablement el risc de problemes dentals associats a l’ús de xumets i tetines, per la qual cosa el seu ús no hauria de prolongar-se més enllà d’aquesta edat.

El millor tipus de xumet per al bebè

El millor xumet per al vostre bebè serà el més petit i anatòmic (pla) possible. És interessant saber que un xumet de grandària petita pot utilitzar-se sempre i no serà necessari anar canviant la grandària conforme el bebè creixi, ja que com menys espai ocupi en la boca, menor capacitat tindrà per a deformar-la.

A més, heu de vigilar que l’ús sigui el correcte: que no estigui trencat, que no pugui separar-se en peces petites i no col·locar-ho amb una cadena o cinta llarga, ja que el bebè podria asfixiar-se o escanyar-se. És important que no ho fixeu tampoc a la roba amb imperdibles, perquè també són perillosos per al bebè.

Precaucions i preguntes freqüents

A més dels punts negatius del xumet en bebès (com és el risc a deformitats en la boca), altres preguntes freqüents sobre el seu ús fan referència a les precaucions que heu de prendre perquè sigui segur:

  • És important que trieu un xumet que compleixi la normativa.
  • Es recomana renovar el xumet sovint, tan aviat com quan comenci a estar desgastat.
  • No és necessari esterilitzar el xumet. S’aconsella que el renteu de manera freqüent amb aigua i sabó.
  • No heu d’utilitzar-ho per a donar aliment ni mullar-ho en cap líquid. Això implicaria el risc de mals hàbits nutritius i l’aparició de càries de la primera infància.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!