Cures generals i prevenció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els efectes del sol en el bebè

3 min.

Encara que l’exposició solar ajuda al fet que l’organisme sintetitzi la vitamina D, també és veritat que s’aconsella no exposar el bebè al sol. I és que la creixent evidència dels efectes perjudicials que els raigs ultraviolats tenen sobre la pell (envelliment cutani precoç i, en alguns casos, càncer), ha portat al fet que es recomani evitar l’exposició al sol dels nounats i bebès menors de sis mesos, la pell dels quals és, a més, especialment sensible.

Precaucions a l’hora del passeig i com protegir la pell del bebè del sol

Encara que és beneficiós el contacte amb l’aire lliure, és important evitar l’exposició directa al sol, sobretot a l’estiu entre les 12 del matí i les 4 de tarda. A més, heu de protegir els més petits dels efectes nocius del sol amb mesures físiques: roba i ombra.

La importància del fotoprotector solar

Abans dels 6 mesos d’edat, l’Administració de Medicaments i Aliments (FDA) no recomana l’aplicació de fotoprotectores, per la qual cosa s’ha d’evitar l’exposició intencionada dels bebès als raigs solars i limitar les activitats a l’aire lliure en les hores centrals del dia.

A partir dels 6 mesos, i durant tota la infància, poden utilitzar-se fotoprotectores. Els filtres físics (roba, ombrel·les, gorres…) són preferibles en edats més precoces o en pells clares. En cas de pells sensibles o atòpiques, és preferible triar fotoprotectores amb fórmules específiques per a aquest tipus de pell. I, si els nens estaran realitzant activitats aquàtiques, és necessari que dits fotoprotectores siguin resistents a l’aigua.

Madre aplicando crema a su hija en la playa

L”aplicació del fotoprotector ha de fer-se una mitja hora abans d’exposar al bebè al sol i repetir-se regularment per a evitar les cremades solars.

La roba també ajuda a combatre el sol

Els filtres solars no han de substituir al protector més senzill i eficaç que hi ha: la roba. Heu de protegir el bebè usant teles fines de cotó que li cobreixin braços i cames en els mesos més calorosos. També heu de posar-li gorres amb visera o barrets d’ala. Encara que recordeu que el millor protector solar és l’ombra i que els raigs ultraviolats travessen els núvols, de manera que la pell d’un bebè pot cremar-se en un dia ennuvolat en 10 o 15 minuts).

Què és la vitamina D i per a què serveix?

La vitamina D és essencial per a la salut del bebè, fa que els ossos absorbeixin de manera correcta el calci, la qual cosa ajuda al seu correcte creixement i desenvolupament. El dèficit d’aquesta vitamina augmenta el risc de raquitisme (ossos febles), de càries, de malalties respiratòries com l’asma i malalties cardiovasculars.

Per a prevenir la deficiència de vitamina D heu d’assegurar una moderada i correcta exposició solar, així com una dieta equilibrada rica en aquesta vitamina quan el vostre fill o filla iniciï l’alimentació complementària. Els lactis (a partir dels 12 mesos), peixos grassos frescos i en conserves, rovells d’ou i crustacis són aliments font de vitamina D. Si el bebè pren llet de fórmula, heu de triar una que estigui enriquida amb vitamina D.

Són recomanables els suplements?

El temps que un nen necessita estar exposat al sol per a produir tota la vitamina que precisa dependrà de la zona del país en el qual es trobi i de l’època de l’any. Un estudi, va calcular que, entre els mesos d’abril i juliol, una exposició al sol durant 10 minuts diaris és suficient. No obstant això, el mes d’octubre es necessiten 30 minuts, i al gener 130 minuts al dia.

Actualment es recomana aportar un suplement de vitamina D a tots els bebè alletats menors d’un any. També està indicat en aquells que, prenent llet artificial enriquida amb vitamina D, no arribin a ingerir un litre de llet al dia. En la primera visita del nounat al pediatre, us informaran sobre aquest suplement.

Quins són els efectes secundaris de la vitamina D en bebès?

Rares vegades els suplements de vitamina D poden presentar efectes secundaris, si es dona la quantitat prescrita. Si n”hi ha, un dels més comuns són els còlics o molèsties gastrointestinals que poden anar acompanyats de restrenyiment, diarrea o tots dos. En el cas que el teu bebè sofreixi alguna molèstia després de prendre el suplement, heu de consultar amb el pediatre que ha prescrit les gotes de vitamina D perquè el valori.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!