Cures generals i prevenció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Quin és el pes i talla adequats per al bebè

3 min.

El pes i la talla el bebè al naixement estan condicionats per nombrosos factors. Entre els quals afecten les mares estan: el vostre pes durant l’embaràs, la pressió arterial, els nivells de glucosa en sang, la nutrició o si consumiu tabac, alcohol o drogues. També dependrà del funcionament placentari i uterí, si es tracta d’un embaràs únic o múltiple i del nombre de setmanes de gestació que tingui el bebè en néixer. Per descomptat, també influeix el component genètic que aporteu els progenitors.

Quant pes ha de guanyar el bebè cada mes

L”augment de pes i de talla d’un bebè dependrà de diversos agents (a més dels factors genètics), com, per exemple: l’estat nutricional, les malalties que pugui patir, factors ambientals i fins i tot elements socioeconòmics i culturals.Però, en general, podeu tenir en compte que:

  • Durant els tres o quatre primers dies, els bebès poden perdre fins a un 10% del seu pes. Després, entorn dels 10 o 15 dies de vida, iniciaran una corba ascendent que els porta a recuperar el pes que tenien en néixer. En algunes circumstàncies com a hospitalització, prematuritat o dificultats relacionades amb el naixement, aquesta recuperació ponderal pot ser més lenta i ha de ser controlada per un pediatre.
  • Com a mitjana, durant les sis primeres setmanes, els bebès guanyen 20 grams de pes cada dia. Fins als quatre mesos d’edat, augmentaran entre 100 i 200 grams setmanals. Des dels quatre fins als sis mesos, el guany de pes disminueix, sent habitual un augment entre 80 i 150 grams a la setmana. I des dels sis mesos fins al primer any de vida, solen augmentar entre 40 i 80 grams a la setmana. 
  • Una regla que us pot ajudar és saber que solen duplicar el seu pes de naixement entorn dels 4-5 mesos i triplicar-ho en el seu primer aniversari. 
  • Cal tenir en compte que aquestes xifres són orientatives i es recomana valorar el pes del bebè en el seu conjunt, al costat d’altres signes de desenvolupament saludable: la talla, la demanda d’aliment, l’activitat física, la irritabilitat, etc.
  • Un mesurament de pes puntual pot estar influenciada per diversos factors com l’hora del dia a la qual s’ha realitzat, l’alimentació , si està malalt, les deposicions efectuades i fins i tot la roba que porti posada.
Bascula bebe

Com interpretar la taula de creixement del bebè

En les taules de creixement estan reflectits els percentils. És important recordar que els percentils no són més que un concepte estadístic, i que estar en un percentil major no significa tenir més salut ni millor creixement, i viceversa. La informació que aporta el percentil és valuosa quant al seguiment que realitza el bebè, és a dir: que sempre es mantingui en el mateix percentil o un pròxim. Així, el pediatre pot determinar si l’augment de pes i de talla s”està produint de manera adequada per a cada nen i nena, i fer els ajustos apropiats en els casos que siguin necessaris.

El creixement del bebè a partir de l’any d’edat

El major creixement que s’experimenta en la vida del bebè es produeix en l’etapa intrauterina, quan l’embrió creix des d’una cèl·lula a un bebè de 3,5 kg de mitjana. En complir el primer any solen triplicar el seu pes de naixement, i a partir de llavors el creixement del nen s’alenteix, sent habitual un guany de pes entre 2 i 3 kg a l’any durant el segon i el tercer any de vida.

Els controls de talla i pes seran més freqüents durant els primers mesos, però després no sol ser necessari que peseu ni mesureu al vostre bebè tan quin. Per tant, és important tenir en compte que, excepte en casos concrets, no és necessari que els pares i les mares controleu el pes del bebè. Solament heu d’encarregar-vos que rebi una alimentació saludable i que es mostri actiu i feliç.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!