Cures generals i prevenció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com cuidar el melic del bebè

3 min.

Tan sols uns minuts després del naixement, al bebè ja se li talla el cordó umbilical, que li unia amb la placenta i a través del que es nodria durant l’embaràs. Quan es talla, queda un monyó en el que serà el melic del bebè que s’ennegreix i es va assecant fins a desprendre”s entre els 5 i els 15 dies de vida. Perquè durant aquest procés no s’infecti, no és necessari fer cap mena de cura específica, sinó mantenir-lo sempre el més net i sec possible, impedint que s’embruti amb la femta o l’orina.

Materials que necessites per a la cura del melic

Actualment, la recomanació més estesa als països amb les cures obstètriques adequades és realitzar la cura del cordó umbilical amb una cura en sec. Això és: mantenir el monyó net amb aigua i sabó i sobretot, mantenir-lo bé sec, sense realitzar cap cura específica ni aplicar antisèptics. A més d’això, podeu seguir altres consells:

  • Si el monyó roman fresc i no s’asseca, intenteu que estigui airejat la major part del temps. Per a això és útil la roba interior de dues peces.
  • En alguns casos, el pediatre us indicarà l’ús d’un antisèptic, que sol ser la clorhexidina. La povidona iodada està contraindicada en els nounats.
  • Si el melic del bebè s’embruta amb la seva femta, heu de rentar-lo sense por amb aigua i sabó, assecant-ho després molt escrupolosament.

Quan necessitareu ajuda del pediatre?

Si seguiu aquestes recomanacions, en un parell de setmanes aproximadament el cordó umbilical del vostre bebè s’haurà assecat per complet i caigut, deixant passo al seu melic. No obstant això, heu d’estar atents a uns certs senyals d’alerta sobre les quals haureu de consultar amb el pediatre:

  • Si el cordó no ha caigut al mes de vida.
  • Si després dels primers 5-7 dies continua estant humit.
  • Si supura o és pudent.
  • Si la pell d’al voltant està enrogida o inflamada, ja que això pot ser símptoma que el melic del bebè està infectat.

Després de la caiguda és normal que hi hagi sang en el melic del bebè. Recordeu que podeu manipular-lo i netejar-lo sense problema ja que, al vostre bebè, si no està infectat, no li fa mal.

De què depèn la forma del melic del bebè

Encara que us pugui preocupar la forma del melic del bebè, la veritat és que no hi ha res que pugueu fer. Alguns quedaran amb molta pell cap a fora, se”n diu melics cutanis, i altres quedaran per sota del nivell de l’abdomen, són els melics amniòtics. Que s’acostin a l’un o l’altre extrem no depèn d’on s’hagi tallat en néixer, ni d’on s’hagi posat la pinça, sinó de la naturalesa de cada bebè.

Ombligo recien nacido

No es recomana l’ús de faixes ni remeis casolans, com la col·locació d’una moneda, per a la cura del cordó ni per a incidir en la forma que tindrà el melic. Aquestes accions incrementen el risc d’infecció i no eviten la possibilitat que es produeixi una hèrnia.

Què és una hèrnia umbilical i com tractar-la

Les hèrnies umbilicals són relativament freqüents en la infància. Es produeixen per un defecte en el tancament de la paret abdominal i la majoria dels nens aconseguiran tancar-la abans dels 2 anys. En cas contrari, s’indica la intervenció quirúrgica per a tancar el defecte. Ni les cures del cordó, ni cap manipulació originen o resolen l’hèrnia. D’altra banda, tampoc es compliquen ni donen molèsties.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!