Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com és el dia a dia de la dona embarassada

3 min.

Durant l’embaràs us poden sorgir dubtes i preguntes sobre qüestions bàsiques del dia a dia que per diferents motius no se solen preguntar a l’obstetre o a la matrona. Aquí teniu les més comunes.

Puc tenyir-me el pèl i pintar-me les ungles estant embarassada?

Sí, es pot. A l’hora de triar un tint, és preferible usar un a base de plantes (vegetal) i que no contingui amoníac ni peròxid. De la mateixa manera, és aconsellable que els esmalts d’ungles siguin lliures de toluè, formaldehid i DBP (ftalat de dibutilo). Convé aplicar tots dos productes en un lloc ventilat.

Durant l’embaràs, és millor usar sabata plana o amb taló?

La millor opció és que useu una sabata que tingui un taló de 2 a 3 centímetres. Els talons molt alts augmenten el risc de caigudes i poden provocar dolor d’esquena. No obstant això, aquelles sabates que són totalment plans tampoc es recomanen per a un ús diari, ja que poden causar problemes en la postura corporal i dolor en talons i panxells.

Quina posició es recomana per a dormir durant l’embaràs?

Tradicionalment s’ha recomanat a les dones embarassades dormir tombades sobre el costat esquerre. Avui dia, el més important és que descanseu, i si per a això necessiteu col·locar-vos boca amunt o del costat dret, podeu fer-lo sense que sigui perillós per a vosaltres ni per al bebè. Hi ha algunes situacions en les quals dormir del costat esquerre pot ser especialment beneficiós, per exemple, si teniu varices o inflor a les cames.

Embarazada durmiendo

Com em protegeixo del sol si estic embarassada?

La pell de l’embarassada és especialment sensible. Protegir-se del sol és molt important en aquests mesos, tant per a evitar cremades, com per a prevenir l’aparició de taques. No cal exposar-se al sol en les hores punta del dia (entre les 12 i les 17h), i és convenient que useu ulleres de sol, barret i roba amb protecció solar. També heu d’utilitzar protectors solars que protegeixin enfront dels raigs UVA i UVB, i amb un factor de protecció solar (UPF) major a 50. Ha d’estendre”s bé i repetir l’aplicació amb freqüència.

Puc banyar-me en la piscina embarassada? I utilitzar la sauna?

Podeu usar la piscina durant tot l’embaràs. A més, la natació és un esport amb molts beneficis en la gestació. La sauna i els banys molt calents i prolongats heu d’evitar-los, especialment en el primer trimestre.

Fins a quina setmana puc viatjar amb avió embarassada?

En principi, per a una dona embarassada sana que no tingui complicacions en l’embaràs, viatjar amb avió no comporta riscos. Però la majoria de les companyies aèries no permeten volar a les embarassades més enllà de les 37 setmanes o de la setmana 32 en cas d’embaràs gemel·lar. A més, solen sol·licitar un informe mèdic que autoritzi el viatge a partir de la setmana 28.

En tot cas, és preferible que eviteu vols de més de 4 hores de durada, ja que la immobilitat prolongada augmenta el risc de trombosi (coàguls de sang principalment a les cames). Amb la finalitat de prevenir-los, és aconsellable aixecar-se i masajearse les cames almenys cada hora. És important evitar destins on el risc de contreure alguna infecció sigui major (abundants mosquits, aigües contaminades, falta de mesures higièniques…) i on l’accés a l’assistència sanitària pugui ser complicat.

Puc usar cinturó de seguretat durant l’embaràs?

S”ha d’utilitzar tant si viatgeu en els seients davanters com en els darreres. Per a cordar correctament el cinturó de seguretat, heu de col·locar la banda superior per sobre de la clavícula i entre les mames (mai per sota del braç o en l’axil·la) i la banda inferior, per sota de l’abdomen i sobre els ossos de la pelvis. Si sou les conductores, assegureu-vos que el volant està almenys a 20 centímetres de la panxa.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!