Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Es pot tenir sexe estant embarassada?

3 min.

No són pocs els falsos mites sobre embaràs i sexualitat. No obstant això, el sexe durant l’embaràs únicament suposa un risc en casos molt específics i la majoria de les dones podeu continuar practicant sexe durant l’embaràs.

Com són les relacions sexuals durant l’embaràs?

Cadascuna viureu la vostra sexualitat de manera diferent. Hi ha dones que se senten plenes i satisfetes amb els canvis que experimenta el seu cos en aquest cas, probablement la libido i el desig sexual poden fins i tot augmentar, especialment en el segon trimestre. Això podria explicar-se perquè és el moment en el qual les nàusees, vòmits i marejos habituals del primer trimestre sol cedir i el cansament i pesadesa típics del tercer trimestre encara no se senten.

En canvi, en algunes dones els canvis hormonals i el canvi de la pròpia imatge corporal afecten la libido i al desig sexual. Les pors, la incertesa i l’estrès que comporta la gestació també poden influir en la vida sexual.

En els embarassos que es desenvolupen sense complicacions, els estudis científics no han demostrat que el coit augmenti la probabilitat de trencament de membranes, avortament o part prematur.

Postures més adequades per al sexe durant l’embaràs

La millor postura per a mantenir relacions sexuals en parella durant l’embaràs és aquella que us faci sentir més còmodes a les futures mares. Habitualment es tendeixen a evitar les postures que exerceixen pressió sobre l’abdomen, però no existeix cap postura prohibida.

Pareja se abraza en la cama

Altres preguntes freqüents

Sagnat després de practicar sexe

És possible que es produeixin petites pèrdues de sang després de la penetració. Això succeeix perquè durant l’embaràs, el coll de l’úter està més vascularizado (els vasos sanguinis estan més desenvolupats) i aquests capil·lars, que són fràgils, poden trencar-se amb el frec del penis. Això pot espantar, perquè es pensa que és un signe d’amenaça d’avortament. Però si la quantitat de sang és escassa (menor que una menstruació) i no dolorosa, en la majoria dels casos, no és transcendent ni és motiu per a suspendre les relacions sexuals en l’embaràs. Així i tot, és important recordar que, davant qualsevol sagnat vaginal en l’embaràs, heu de consultar a un especialista.

El sexe vaginal fa mal al bebè?

No. El sexe vaginal es considera segur per al bebè durant tot l’embaràs (sempre que no siguin embarassos de risc). Entre altres motius, perquè el bebè es troba surant en una bossa de líquid amniòtic que li serveix d’amortiment i protecció de l’exterior. A més, durant el coit, el penis no pot entrar en contacte amb el bebè, ja que el tap mucós segella l’entrada de l’úter.

Orgasmes durant l’embaràs

Experimentar orgasmes tampoc és perillós, ni per a l’evolució de l’embaràs, ni per al bebè, al contrari: l’orgasme allibera endorfinas, que us faran sentir millor. Algunes dones senten orgasmes més intensos en l’embaràs. Això pot ser degut als canvis hormonals i a l’augment de pressió en els genitals. Durant l’orgasme també és possible que secretéis calostre pels mugrons (és un líquid groc que se segrega els primers dies de lactància materna).

Hi ha dones que, amb l’orgasme, noteu sensació de pressió o dolor en l’abdomen . Són contraccions de l’úter, que res tenen a veure amb les de part, i són benignes.

No heu de practicar sexe vaginal en cas de:

  • Hemorràgia vaginal (sagnat en una quantitat superior a una menstruació), independentment de la causa.  
  • Amenaça de part prematur. 
  • Trencament d’aigües.
  • Per qualsevol altra indicació mèdica.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!