Desenvolupament psicomotor i emocional
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Desenvolupament psicomotor i emocional: el bebè entre 24 i 36 mesos

5 min.

En l’etapa que va dels dos als tres anys, el bebè definitivament deixa de ser-ho per a convertir-se en un nen o una nena petits.

En aquests 12 mesos, veureu com el bebè serà capaç de córrer amb agilitat, saltar amb els peus junts, baixar i pujar escalas alternant els peus, pedalar en un tricicle, enroscar i descaragolar tapes, utilitzar els coberts, coger el llapis i copiar un cercle i una creu, dir el seu nom, comptar fins a 10, conèixer els colors, construir frases de tres paraules i començar a concentrar-se en alguna activitat almenys trenta minuts.

Se separarà dels seus pares amb menys dificultat, començarà a distingir la realitat de la fantasia, a comprendre les conseqüències de les seves accions i a comparar-se amb altres nens i nenes de la seva edat.

Es fan majors, com llevar-li el bolquer i el biberó?

En aquests mesos direu adeu a l’etapa bebè, perquè la maduració li permet prescindir d’alguns elements que durant els mesos anteriors han estat necessaris, com per exemple el bolquer i les tetines.

El bolquer

El control d’esfínters diürn sol produir-se entre els 2 i els 3 anys, a una edat variable en funció de cada nen. Existeixen diferents tècniques per a dur a terme aquesta retirada, però el més important és esperar que estigui preparat per al moment. Tant el seu desenvolupament motor com el cognitiu ha de mostrar interès i estar previngut a deixar el bolquer.

En alguns bebès, la retirada del bolquer nocturn es podrà fer pràcticament a la mateixa vegada que el bolquer diürn. No obstant això, en un percentatge important, la maduració nocturna es produirà més tard (a vegades, anys després).

Les tetines: xumet i biberó

Si no ho heu fet fins al moment, als 2 anys és necessari retirar tetines com el xumet o el biberó. Mantenir les tetines s’associa a deformitat de les estructures de la boca i de la mossegada, i pot acabar tenint conseqüències en les funcions orals, l’estètica bucal i en el llenguatge.

A diferència del control d’esfínters, en el qual és imprescindible la maduració del nen, amb el xumet no notareu aquest moment. De fet, és molt habitual que en aquestes edats sigui més complicat que deixin per si mateixos d’usar-ho. Parleu-ho amb el nen o nena, planifiqueu una data i busqueu un ritual o una manera de fer-lo que li pugui motivar. Sol ser menys dur del que a priori sembla: els bebès a aquesta edat poden tenir molt de caràcter, però també ser molt generosos en les seves concessions.

Com deslletar a un nen de dos anys

Les recomanacions sobre la salut infantil indiquen que els nens haurien de ser alletats almenys fins als dos anys d’edat. Això no significa que sigui l’edat del deslletament, ja que biològicament és normal que succeeixi molt més tard. Però moltes mares decideixen que ha arribat el moment de llevar-li el pit.

És probable que, si no és decisió del nen o de la nena, li costi acceptar-lo. Però si ho feu de manera progressiva i substituint els moments de contacte i vincle que us proporcionava la lactància materna per estones de jocs i abraçades, a poc a poc aconseguireu deixar aquesta etapa enrere.

Què fa un nen de dos anys

Com la seva autonomia i el seu desenvolupament motor són cada vegada més importants, és possible que comenceu a deixar el cotxet a casa. Però encara poden continuar cansant-se en trajectes més llargs, i reclamin els braços per a continuar. A aquesta edat és de gran utilitat un portabebé de fàcil ús, així no porteu el carret buit i teniu una gran ajuda per als moments en el qual no vulguin continuar caminant.

Desarrollo 24 meses

La comunicació dels nens de dos a tres anys ha de ser cada vegada més clara. Als tres anys, els pares i les mares hauríeu d’entendre la majoria de les frases que realitza el vostre fill. Encara que continua sent normal si a la resta de persones, que no estan acostumades a parlar amb el nen diàriament, encara els resultin inintel·ligibles algunes paraules. Però, amb més o menys claredat en expressar-se, si teniu un nen de dos anys que no parla, i per descomptat si s’acosta als tres anys i segueix igual, heu de consultar amb el pediatre.

Els nens de dos anys, una edat difícil?

En el camí a l’autoconeixement i l’autoafirmació, és molt freqüent que es donin les rabietas i les rebequeries. Solen ser part d’un moment evolutiu i, en la majoria dels casos, milloren amb l’edat.

Moltes vegades sabreu quines situacions poden desencadenar una rabieta, i en aquests casos el millor consell és intentar prevenir-les. Per exemple, si passeu per un parc en el qual segur que voldrà entrar, podeu intentar anar per un altre camí pròxim i no passar just per aquí. Si ja s’ha desencadenat la rabieta, intenteu no perdre els nervis i no prendre-ho com una cosa personal. Després de la tempesta, el vostre fill us anirà a buscar i necessitarà el vostre afecte. En un altre moment, podreu parlar de l’ocorregut per a intentar posar paraules als sentiments que ha tingut.

A vegades us podrà semblar que està posant a prova els vostres límits, però la veritat és que és una cosa habitual en aquesta edat. Recordeu que per a corregir a un nen de dos anys, a més de no cridar ni perdre el control, heu de fer-lo de manera positiva, amb flexibilitat, evitant les temptacions (prevenció) i permetent-li portar el control de petites coses.

Altres canvis característics durant aquesta etapa

Dels 2 als 3 anys sol haver-hi molts canvis en la vida dels nens. Molts s’incorporen a l’escola infantil en aquesta edat i altres, per exemple, veuran com arriba un nou germà o germana.

Els canvis necessiten de la vostra paciència i comprensió, que us adapteu a la seva capacitat cognitiva i tingueu en compte que, encara que els nens i nenes siguin cada vegada més autònoms, continuen sent dependents i vulnerables.

Com estimular a un nen de dos anys

En l’etapa dels dos als tres anys, els nens començaran a voler tenir companys de jocs i s’iniciaran els jocs col·lectius, sobretot si s’han incorporat a l’escola infantil o els porteu de passeig o al parc. Així i tot, durant aquesta etapa, la cooperació amb els seus iguals serà encara difícil. També començaran a dedicar temps a la imaginació.

Seran hàbils amb les mans i els interessarà la mobilitat, també els jocs que impliquin l’activitat artística i la representació o imitació de situacions quotidianes, alguna cosa que podreu comprovar fàcilment, ja que a aquesta edat us seguiran a totes parts i imitaran tot el que feu. Per tant, els poden entretenir joguines d’imitació simbòlica (cuines, granges, vehicles…), joguines que representin oficis, ninots amb accessoris, casetes amb habitacles, disfresses, puzles, encaixables, contes, plastilina, patins, bicicletes…

Pesi al notable creixement i maduració del bebè, com a pares i mares o cuidadors, és important que enfoqueu el joc com a diversió i no amb grans objectius d’estimulació, perquè les seves neurones ja s’estimularan davant aquestes activitats que comencen a ser compartides amb vosaltres i els seus iguals.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!