Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com prevenir i tractar el dolor en l’embaràs

3 min.

Els canvis que experimenta el cos durant l’embaràs poden desencadenar molèsties i dolors, especialment en els últims mesos. La millor arma per a combatre aquests dolors és la prevenció.

Com prevenir els dolors?

Els dolors d’articulacions i músculs com la lumbàlgia (dolor de la zona baixa de l’esquena), el dolor en els malucs, en el coxis o en els ossos púbics són molt freqüents. Les dones amb sobrepès o obeses, multíparas (no primerizas) i aquelles que ja teníeu dolors d’esquena o ciàtica abans de la gestació, tindreu més probabilitats de patir-los en l’embaràs.

Aquests dolors són deguts, en part, al fet que el pes de l’úter modifica el vostre centre de gravetat. D’altra banda, en l’embaràs se sintetitza l’hormona relaxina, que permet que els tendons i els lligaments s’afluixin per a facilitar que els ossos de la pelvis es moguin per a facilitar el pas del bebè durant el part. Aquest augment en la mobilitat en les articulacions (hiperlaxitud) també comporta una inestabilitat que pot provocar dolors.

La millor prevenció per a aquest tipus de dolor és l”exercici físic. Activitats com caminar, el ioga o la natació són bones opcions per a vosaltres. Igual d’important és controlar el guany de pes. Altres consells que us poden ajudar són:

  • Dormir amb un coixí entre les cames i col·locant un genoll flexionat per damunt.
  • Usar un calçat amb 2 o 3 centímetres de taló.
  • Aplicar calor i fred local alternativament sobre la zona adolorida.

Mal de ventre durant l’embaràs

El mal de ventre o panxa durant l’embaràs ha de ser sempre motiu de consulta mèdica. Moltes vegades, el dolor no és de causa ginecològica, sinó que es tracta d’altres problemes comuns com a gastroenteritis, restrenyiment, còlic renal o apendicitis.

En el primer trimestre, és possible que noteu molèsties o dolors similars als de la menstruació. Si són lleus, intermitents i no s’acompanyen d’altres símptomes (com sagnat vaginal, febre…), no comporten gravetat. Algunes embarassades noten un dolor pelvià que correspon a l’estirament del lligament rodó. Aquest és un procés benigne. 

Mujer embarazada con dolor de espalda

Hi ha ocasions en les quals el dolor abdominal és símptoma d’un problema més greu, com un embaràs ectòpic (que és quan el bebè està fora de l’úter, generalment en la trompa de Fal·lopi) o un avortament espontani. En cas d’avortament, haurà sagnat vaginal, mentre que en cas d’embaràs ectòpic pot haver-hi o no sagnat vaginal. L’embaràs ectòpic sol diagnosticar-se a través d’un examen pelvià, una anàlisi de sang o una ecografia en el primer trimestre.

A partir de la segona meitat de l’embaràs, davant un dolor abdominal, sempre heu de descartar un treball de part.A vegades, els moviments fetals normals poden resultar molestos, sobretot cap a les últimes setmanes, quan el bebè és més gran. Algunes vegades el dolor pot significar que hi ha una patologia més greu, com un despreniment de placenta, preeclampsia o trencament uterí, entre altres. En aquests casos el dolor sol debutar amb sagnat vaginal o altres símptomes associats. En aquests casos, és important acudir a urgències com més aviat millor.

Es poden prendre analgèsics?

Sí, quan el dolor no ha millorat amb altres mesures no farmacològiques. El paracetamol es considera segur durant l’embaràs i és l’analgèsic de primera elecció. Recordeu que sempre heu de prendre la menor dosi que sigui efectiva. Heu d’evitar els antiinflamatoris, com l’ibuprofeno, i solament els utilitzareu com a últim recurs i sempre sota supervisió mèdica.

Quan consultar amb el metge?

Sempre que sentiu dolor heu de consultar amb un professional sanitari. Sobretot, si és moderat o sever, o si existeix sagnat vaginal, febre, cefalea, vòmits o història de traumatisme recent.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!