Alimentació
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com preparar els biberons del bebè

4 min.

Si heu optat per l’alimentació del vostre bebè amb llet artificial o de fórmula, és important seguir alguns passos per a la preparació adequada dels biberons.

Com ha de ser l’aigua dels biberons

En algunes zones geogràfiques l’aigua potable de l’aixeta conté massa sals minerals i substàncies poc saludables per als bebès. Per això, generalment, és millor que empreu aigua envasada amb baix contingut en minerals.

Si l’ampolla d’aigua envasada es manipula higiènicament i es conserva tancada, no és necessari que la hirváis. Depenent de la qualitat de l’aigua de l’aixeta, pot ser recomanable bullir-la un minut. Si es bull durant més de 5 minuts l’aigua podria augmentar la concentració de sals minerals i altres elements fins a nivells nocius per al bebè. Si es bull l’aigua, deixeu-la refredar fins que estigui tíbia abans d’afegir la pols. Si no es bull, escalfeu-la una mica perquè no estigui massa freda. És important sempre comprovar la temperatura final de la llet artificial. Per a comprovar que no està massa calent, el mètode tradicional de vessar unes gotes de llet en el dors de la mà o en la part anterior de la nina funciona.

Quina llet usar per a preparar els biberons del bebè

L”anomenada llet adaptada, s’elabora normalment a partir de llet de vaca, però els bebès no han de prendre mai de llet de vaca directament, ni sencera ni semi ni desnatada.

El vostre pediatre us indicarà quin tipus de llet és la més apropiada per al vostre bebè. Excepte en el cas de problemes mèdics, s’utilitza una llet d’inici durant els primers dotze mesos de vida. A partir de l’any, sol ser possible canviar a llet de vaca sencera, no de fórmula.

Totes les llets per a bebès han de complir les condicions que periòdicament revisa i imposa un comitè internacional d’experts, fixant uns marges quant a la seva composició. Per a un mateix tipus determinat de llet, les diferències entre les nombroses marques que existeixen en el mercat (incloses les ecològiques) són mínimes.

Preparar biberon

Encara que podeu trobar llet artificial d’inici (tipus 1), llet artificial de continuació (tipus 2) a partir dels sis mesos i llet de creixement (tipus 3) a partir dels 12 mesos, la veritat és que l’única realment necessària per a un bebè que no pren llet materna és la llet d’inici. El més recomanable és que durant tot el seu primer any de vida prengui la llet tipus 1, encara que és més cara que la llet de continuació. Quant a les llets de creixement, també són innecessàries a més de contenir molta sucre, perquè amb un any (excepte en cas d’al·lèrgia o intolerància) tots els nens i nenes ja poden prendre llet de vaca sencera.

També és interessant que conegueu que hi ha llets líquides per a bebès ja preparades, una mica més cares que les llets en pols, però molt còmodes, i que solucionen qualsevol conflicte derivat de l’aigua.

Consells per a triar el millor biberó per al bebè

En el mercat podeu trobar nombrosos models i marques de biberons i tetines per a bebès. Si teniu dubtes sobre quin triar, podeu seguir aquestes recomanacions:

  • Els biberons han de ser de vidre o plàstics que resisteixen altes temperatures, sense degradar-se ni alliberar substàncies que puguin passar a la llet.
  • Les tetines han de ser suaus al tacte, toves per a poder adaptar-se bé a la boca del nen, i amb un orifici especial per a evitar que en xuclar es faci el buit dins del biberó.
  • Hi ha tetines de làtex i de silicona. El làtex és un cautxú natural que té l’inconvenient de degradar-se i agafar mal aspecte amb l’ús. Això no succeeix amb la silicona, que en contrapartida és menys elàstica i resistent a les mossegades.
  • Si l’orifici de la tetina té una grandària adequada, la llet ha de degotar ràpidament, però no a raig. Un orifici petit pot dificultar la presa i fer-li empassar molt d’aire, i un massa gran pot fer que s’ennuegui o no li permeti controlar la quantitat de llet que realment necessita prendre i sobrealimentarse.

Com netejar el biberó

Per a netejar el biberó del vostre bebè heu de seguir les normes d’higiene habituals. No és necessari esterilitzar-ho, tampoc les tetines, però sí que rentar-ho tot correctament. Heu de rentar amb aigua i sabó les tetines i biberons abans i immediatament després de cada ús, emprant un raspall especial per a eliminar qualsevol resta de llet. Després els deixareu assecar bé i els guardareu en un lloc lliure del contacte amb altres aliments o productes de neteja.

A més, heu de reemplaçar la tetina per una nova quan la vegeu desgastada, esquinçada o danyada. Els biberons també heu de canviar-los, aproximadament cada dos mesos.

Preparació del biberó

Abans de preparar el biberó és necessari que us renteu les mans amb aigua i sabó. En les llaunes de llet de fórmula trobareu una explicació sobre com preparar el biberó del vostre bebè ja que heu de seguir sempre les proporcions recomanades, generalment 30 mil·lilitres d’aigua per cada mesura rasa de llet. Mai heu de posar-li ni més ni menys quantitat. Per a preparar un biberó més gran i reduir el risc d’equivocacions, solament heu d’utilitzar múltiples de 30. Per a 60 ml són dues mesures de llet, per a 90 ml posareu tres mesures i per a 120 ml afegireu quatre mesures rases de llet de fórmula en pols.

Començareu per omplir el biberó d’aigua calenta fins al nivell desitjat i després afegireu la llet en pols que correspongui, i no a l’inrevés. És important que, després d’agitar el biberó i barrejar-lo tot bé, comproveu que no crema. La temperatura a la qual sol oferir són uns 36 °C, no obstant això, hi ha bebès que ho accepten igualment a temperatura ambient.

Consells per a la conservació

Com la llet es pot contaminar relativament aviat, és convenient que prepareu el biberó just abans de la presa. Tampoc podeu guardar-lo si sobra alguna cosa quan bebè no vulgui menjar més, ni tan sols en la nevera. I quant a la conservació dels pots amb la llet en pols, si els tanqueu hermèticament després del seu ús i els guardeu en un lloc fresc i sec, es conserven en perfectes condicions durant un mes.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!