Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Revisions mèdiques durant l’embaràs

4 min.

Les visites mèdiques i revisions en l’embaràs estan destinades a promoure el desenvolupament òptim de la gestació i detectar possibles complicacions. Solen realitzar-se per part d’un equip multidisciplinari de professionals (matrona, obstetra, metge de família…) i el nombre de visites pot variar en funció de si l’embaràs és de baix o alt risc. Aquest últim requerirà més controls. Els protocols de seguiment també poden variar d’una comunitat autònoma a una altra o fins i tot entre hospitals. És normal que, en aquest moment, us sorgeixin molts dubtes com: quan heu d’anar al metge si esteu embarassades per a la vostra primera visita, quant temps seran les revisions o què succeirà en aquests controls.

Quan anar al metge si estàs embarassada

Generalment, és recomanable que realitzeu la primera visita d’embaràs quan descobriu que esteu esperant un bebè o, a tot tardar, abans de la segona falta de la regla o de la setmana 10 de gestació.

Si el control de l’embaràs es realitzarà en la sanitat pública, el protocol habitual és que sol·liciteu cita amb el metge de família o una matrona. Ells, al seu torn, us derivaran a l’obstetre de referència. Si el seguiment serà en la sanitat privada, és freqüent que sol·liciteu la primera consulta de l’embaràs directament amb l’obstetre.

L”objectiu d’aquesta primera visita és conèixer el vostre historial mèdic, iniciar els suplements vitamínics recomanats en cas de siguin necessaris i facilitar informació sobre alimentació, prevenció d’infeccions, exercici físic, abandó d’hàbits tòxics i cures generals maternes, entre altres.

Proves prenatals en el primer trimestre d’embaràs (de la setmana 1 a la setmana 13 de gestació)

  1. Analítica de sang i orina. Es realitzen entre les setmanes 8 i 12 de gestació per a detectar malalties o dèficits com a anèmia i alteracions del tiroides o de la glucosa (sucre), descartar infeccions com el VIH i conèixer si esteu immunitzades enfront d’altres com la rubèola.
  2. Grup sanguini, Rh i Coombs. Pot ser que el bebè i vosaltres tingueu grups sanguinis diferents. Amb el test de Coombs es busquen anticossos materns que poguessin atacar la sang del bebè i provocar-li la malaltia hemolítica del nounat.
  3. Ecografia del primer trimestre. Es realitza entre la setmana 8 i la 13+6 (13 setmanes i 6 dies) depenent de la comunitat autònoma i el seu objectiu és comprovar que existeix batec cardíac del bebè, estimar l’edat gestacional (les setmanes d’embaràs) i revisar la formació dels òrgans més importants (cervell, cor…).
  4. Garbellat d’anomalies cromosòmiques. Totes les embarassades teniu la possibilitat de realitzar un test prenatal per a identificar aquells bebès que tenen més risc de sofrir alguna síndrome produïda per una alteració dels seus cromosomes. Els més comuns són la síndrome de Down, la síndrome d’Edwards i el de Patau. Aquest garbellat és una prova de detecció de risc i no una prova diagnòstica. Existeixen diferents tècniques per a realitzar aquest garbellat. La més estesa és el garbellat combinat del primer trimestre, també conegut com a Triple Cribratge.

Aquest es realitza entre les setmanes 11 i 13+6 i consisteix a estimar el risc que té el bebè de patir algunes síndromes en funció de l’edat materna, la translucencia nucal (amb una ecografia es mesura un plec que té el bebè en el clatell) i valors que es determinen en una anàlisi de sang. Si el resultat és una probabilitat de risc mitjà o alt, l’obstetre pot recomanar ampliar l’estudi amb un test d’ADN fetal lliure en sang materna o amb proves diagnòstiques més invasives, com una amniocentesis (una anàlisi de líquid amniòtic) o una biòpsia corial (es recullen cèl·lules fetals del líquid amniòtic o de la placenta per a estudiar el seu ADN).

Mujer embarazada en una ecografía

Visites i proves en el segon trimestre d’embaràs (de la setmana 14 a la setmana 27 de gestació)

  1. Garbellat de la diabetis gestacional. És el test d’O’Sullivan, que serveix per a descartar una alteració en l’embarassada del metabolisme de la glucosa (sucre). Consisteix a prendre un preparat de 50 grams de glucosa i veure els valors en sang 60 minuts després. En dones majors de 35 anys, obesitat, amb diabetis i gestacions prèvies amb diabetis gestacional es realitzarà aquesta prova en l’analítica de primer trimestre.
  2. Ecografia del segon trimestre. Es fa entre les setmanes 19 i 21. Aquesta ecografia és també coneguda com a ecografia morfològica i ajuda a detectar possibles malformacions, a més de conèixer l’estat del bebè, la seva evolució i desenvolupament. És en aquesta ecografia on se sol poder veure el sexe del bebè.
  3. Es realitza una nova analítica de sang i orina de control.

Programació de visites mèdiques en el tercer trimestre d’embaràs (de la setmana 28 fins al part)

  1. Ecografia del tercer trimestre. Es fa entre les setmanes 34 i 36, i el seu objectiu és veure la posició del bebè: si està en presentació cefàlica (amb el cap cap avall llest per a néixer), o en una altra postura i estimar el pes fetal entre altres.
  2. Garbellat de l’estreptococ del grup B. Es realitza prenent amb un bastoncillo una mostra del flux vaginal i rectal en la setmana 35-37 de gestació. En cas de confirmar-se la presència del bacteri, us poden recomanar que rebeu antibiòtics endovenosos durant el part ja que el bebè podria contagiar-se pel bacteri el que li suposaria un risc d’infecció.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!