Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Molèsties i malestars durant l’embaràs

3 min.

Els nou mesos d’embaràs suposen un repte per al cos. Adaptar-se a la nova vida que està creixent en el vostre interior pot suposar que algunes dones tinguin símptomes, més o menys molestos, que afectin la seva qualitat de vida.

Nàusees i vòmits en l’embaràs

Les nàusees i vòmits són símptomes molt comuns una gran part de les embarassades. Solen aparèixer en les primeres setmanes de gestació i millorar sobre la setmana 12 (a vegades duren fins a la setmana 20 i, en algunes ocasions, tot l’embaràs). Per a prevenir aquests símptomes o reduir-los us pot ajudar:

 1. Evitar els aliments picants, olorosos, grassos o molt dolços. Solen tolerar-se millor els aliments proteics, salats i baixos en greix (com la fruita seca).
 2. Els líquids es toleren pitjor si estan calents. Solen asseure millor els líquids freds, àcids (com els sucs) o carbonatats (com l’aigua amb gas). És recomanable evitar refrescos ensucrats.
 3. El te i el cafè poden empitjorar els símptomes de les nàusees i vòmits.
 4. Menjar regularment, a poc a poc i evitant menjars copiosos. Millor realitzar 5 o 6 menjars lleugeres al dia que 3 copioses.
 5. El gingebre ha demostrat alleujar aquests símptomes. Podeu prendre”l en forma d’infusió, pastilles o directament de l’arrel. La dosi màxima recomanada és d’1 a 1,5 grams al dia.
 6. Per a casos en els quals no sigui suficient amb aquestes mesures, i sempre prèvia valoració mèdica, us podria ser útil el tractament amb doxilamina i piridoxina o un suplement de vitamina B6.

Què fer en cas de marejos durant la gestació

Els marejos o la sensació de desmai també són símptomes freqüents en les primeres setmanes d’embaràs. Per a prevenir-los, és recomanable que feu canvis de postura lents, que us mantingueu ben hidratades, menjar poca quantitat però sovint, caminar amb assiduïtat i evitar la calor intensa.

Embarassada amb cremor d’estómac

La sensació de cremor o coïssor en l’estómac ascendint cap a la gola és un símptoma freqüent que pot empitjorar a mesura que avança l’embaràs. Alguns consells per a combatre”l són:

 1. Esperar entre 2 i 3 hores després d’haver menjat per a tombar-vos.
 2. Reduir la pressió abdominal: portar roba ampla i menjar ben assegudes, amb l’esquena recta.
 3. Elevar amb coixins el cap en el llit uns 15 o 20 cm, de tal manera que quedi més alta que l’estómac quan estigueu tombades.
 4. Evitar aliments àcids, picants o rics en greix, la xocolata, la menta i les begudes amb cafeïna.
 5. El tabac pot augmentar la sensació de cremor, per això, si no ho heu fet ja, és un bon moment per a fer-ho.

Restrenyiment durant l’embaràs

Durant l’embaràs el trànsit intestinal s’alenteix, i això afavoreix el restrenyiment. Per això, heu d’augmentar el consum de fibra en la vostra dieta (amb cereals integrals, fruites, verdures i llegums), estar ben hidratades i mantingueu-vos actives. Aquests són els tres pilars bàsics per a prevenir el restrenyiment en l’embaràs.

Com curar les hemorroides en l’embaràs

Les hemorroides són un problema molt habitual durant l’embaràs i en el postpart. Us poden produir picor, molèsties i fins i tot sagnat. Solen millorar o desaparèixer als pocs mesos de donar a llum. Quan són doloroses, heu de consultar amb un metge, per si s’hagués format un trombe (un coàgul de sang). Per a impedir la seva aparició, és bàsic prevenir el restrenyiment. A més, heu de procurar no estar molt temps assegudes en el bany i ajudar-vos d’un banc on donar suport als peus per a mantenir els genolls elevats i flexionats, facilitant així l’evacuació intestinal.

Per a alleujar les hemorroides podeu aplicar fred local i donar-vos banys de seient (submergir la zona afectada en aigua temperada). Les pomades tòpiques de venda lliure no han d’utilitzar-se sense prescripció mèdica. 

Hombre masajea los pies de embarazada

Cames pesades i inflades

Cap al final de l’embaràs, és bastant comú que noteu les cames inflades i amb sensació de pesadesa o formigueig. Controlar el guany de pes, menjar amb poca sal, caminar i evitar les fonts de calor (com un brasero o l’aigua calenta de la dutxa) redueixen aquests símptomes. També heu d’evitar estar dempeus durant molt de temps. Us ajudarà mantenir les cames elevades quan estigueu tombades o assegudes. Si el problema s’agreuja, la vostra matrona o pot recomanar usar mitjanes de compressió.

Quan heu de consultar amb l’especialista?

Sempre heu de consultar a un metge si:

 1. Teniu vòmits incontenibles.
 2. El mareig s’acompanya de cefalea intensa, pèrdua de visió, endormiscament d’algun membre, palpitacions o qualsevol altre símptoma.
 3. Algun dels símptomes anteriors s’acompanya de febre o dolor intens.
 4. Malgrat seguir les recomanacions generals, els símptomes van a més o es fan més freqüents.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!